Варшава. 21 травня. УНІАН. Уряд Польщі планує виділити на допомогу постраждалим від цьогорічної повені, яку урядовці порівнюють із ”повінню тисячоліття” 1997 року, близько 150 млн. доларів.

Про це УНІАН повідомила прес-служба польського уряду з посиланням на прем’єр-міністра Дональда ТУСКА, котрий провів чергове засідання ”антикризового штабу”.

Згідно з повідомленням, урядовці обговорили актуальну ситуацію із підтопленнями на півдні Польщі, а також в Варшаві й столичному Мазовецькому окрузі, де вода ще не осягнула максимальних прогнозованих показників.

Відео дня

Д.ТУСК відзначив, що найбільшою проблемою на сьогодні залишається тривале утримання високого рівня води у річках, що може призвести до розмивання протипаводкових валів та підтоплення населених пунктів.

”Варшава швидше за все в безпеці, але все буде залежати від того, як вали відреагують на тривалу дію води”, - сказав він.

Глава польського уряду сказав, що польські власті планують звернутися за допомогою до Європейського Союзу, якщо збитки від повені перевищать 2 мільярди євро.

Згідно з повідомленням, розмір допомоги постраждалим становитиме близько 2 тисяч доларів.

Тим часом, як повідомляють польські медіа, кількість жертв повені у Польщі зросла до 7 осіб. До кульмінаційного рівня води готується також Вроцлав на заході країни, та низка місцевостей в Куявсько-Поморському воєводстві.

Як повідомляв УНІАН, раніше Д.ТУСК заявив, що рівень води у Віслі є найвищим за останні 160 років.

Рятувальні служби евакуювали з підтоплених територій, головним чином, на півдні країни щонайменше 3,5 тис. людей.

Довідка УНІАН. ”Повінь тисячоліття” 1997 року завдала збитків трьом країнам - Польщі, Німеччині та Чехії - на суму понад 4,5 мільярди євро та забрала життя 110 людей, половина з яких - поляки.

Минулорічна повінь забрала життя однієї людини та завдала збитків на 250 млн. доларів.