Вчені розвіяли міфи про вплив води на зниження ваги / фото depositphotos.com

Існує думка, що якщо ви намагаєтеся схуднути, слід пити багато води щодня, за деякими порадами з інтернету, до 4,5 літрів. Стверджується, що вода допомагає спалювати калорії та знижувати апетит, що, в свою чергу, призводить до втрати ваги.

Однак, як пише The Conversation, згідно з дослідженнями, розміщеними на платформі біомедичних публікацій PubMed, на жаль, існує мало доказів, що підтверджують ці твердження.

Міф 1 - вода допомагає спалювати калорії

Одне з досліджень за участю 14 молодих людей показало, що вживання 500 мл води збільшує витрати енергії в стані спокою приблизно на 24 відсотки. Інше дослідження за участю восьми молодих людей виявило збільшення витрати енергії тільки тоді, коли вода була холодною, і то всього на 4%. В обох випадках ефект був нетривалим і тривав лише годину.

Відео дня

"Таким чином, хоча це науково можливо, фактичне чисте збільшення спалених калорій є незначним. Наприклад, навіть якщо ви випиваєте додатково 1,5 літра води в день, це заощадить менше калорій, ніж ви отримаєте, з'ївши шматок хліба", - наголошується в статті.

Міф 2 - вода під час їжі знижує апетит

Це твердження здається розумним, оскільки якщо ваш шлунок хоча б частково наповнений водою, у ньому залишається менше місця для їжі, тому Ви в кінцевому підсумку їсте менше.

Ряд досліджень підтверджують це, особливо ті, що проводилися серед людей середнього та старшого віку. З цієї причини також людям, які погано себе почувають або мають поганий апетит, не рекомендується пити перед їжею, оскільки це може призвести до недоїдання.

Одне з досліджень, що проводилося серед людей різних вікових категорій, показало, що люди середнього і старшого віку втратили 2 кг за 12-тижневий період, коли вони пили воду перед їжею, в порівнянні з людьми, які не пили воду під час їжі. У той же час, молодші учасники (у віці 21-35 років) не втратили вагу, незалежно від того, пили вони воду перед їжею чи ні.

"Існує дуже мало якісних доказів того, що зниження апетиту в цілому призводить до втрати ваги з плином часу", - наголошується в статті. - Таким чином, хоча вода може притупляти апетит, це навряд чи призведе до довгострокової зміни ваги".

Зазначається, що є досить вагома причина, чому вода сама по собі не дуже ефективна для регулювання апетиту.

"Коли їжа потрапляє в шлунок, вона запускає рецептори розтягування, які, в свою чергу, призводять до вивільнення гормонів, які повідомляють нам, що ми ситі. Але оскільки вода є рідиною, вона швидко виводиться з нашого шлунка, тобто фактично не насичує... Таким чином, навіть якщо випити її в кінці їжі, це не обов'язково продовжить ваше відчуття ситості", - йдеться в статті.

У той же час вода може сприяти зниженню ваги опосередковано, оскільки заміна висококалорійних напоїв, таких як газовані напої і алкоголь, на воду може бути простим способом знизити щоденне споживання калорій, що може допомогти у втраті ваги.

Якщо ви шукаєте спосіб схуднути, то вчені назвали спецію, яка допоможе спалити жир і прискорити метаболізм.

Крім того, ознайомтеся з простими правилами, які допоможуть знизити вагу без дієт.

Вас також можуть зацікавити новини: