Ілюстрація REUTERS

Клініка, де зо три десятки мам зі столиці та одна зі Львова зробили щеплення контрабандою, й зараз знов кличе пацієнтів на вакцинацію. Але спілкування на камеру і навіть без неї керівництво уникає. 

І причина цієї гри у схованки - далеко не совість. А кримінальна відповідальність. Йдеться про відверту фальсифікацію, йдеться в сюжеті ТСН.

Навіть якщо ви попросили в приватній клініці усі сертифікати відповідності, це не означає, що вони справжні. Так само зробила і Ольга Воробєй, коли привела на щеплення свого 7-річного сина. 

Відео дня

"Перевіряли сертифікати, клініка, звичайно, нам їх показала. І зараз я перебуваю як на пороховій діжці, не знаючи, чи моя дитина захищена", - зазначає вона. 

Приватна клініка навіть хизувалася цими підробками в мережі. Але коли липу виявили, спробували від цих мам відхреститися.

Читайте такожУ МОЗ розкрили статистику дитячих смертей після щеплень у 2017 році

"Клініка зайняла позицію, що ми прийшли із своєю вакциною, вибачте за що я тоді заплатила 1600 гривень", - розповідає адвокат ініціативної групи мам Ліна Чорноус.

Втім, жінки зберегли усі коробочки і чеки про надання послуг. Мають навіть свого адвоката і збираються позиватися до суду. 

Але найжахливіше, що це вже не перший випадок. Для державних установ препарати централізовано  закуповує ЮНІСЕФ. Відповідальні клініки чекають офіційних поставок. А от нечистим на руку приватникам легше наживатися на вас в період дефіциту через контрабанду.  Наприкінці цього літа Держлікслужба вже забороняла до використання комбіновану вакцину "Пентаксим". Вона нелегально потрапила в аптеки через Росію. І от у вересні вже інша заборона - дві серії "Інфанріксу".

Втім, поки єдиного реєстру обігу ліків немає, контрабандне вікно залишається відкритим. А тому перш ніж щеплювати дитину у приватному кабінеті, перевірте хоча б, чи не заборонена ця серія вакцини в Україні. Це можна легко зробити через комп’ютер на сайті Держлікслужби або з власного смартфона.