На програму «Безкоштовна діагностика» у 2019 році передбачено 2 млрд грн / фото УНІАН

З 1 липня 2019 року українці безкоштовно отримуватимуть 54 діагностичні та лікувальні послуги.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк повідомив під час прес-конференції в Києві.

Читайте такожСупрун розкритикувала новорічне меню українців

Відео дня

За його словами, запуск нової моделі фінансування спеціалізованої допомоги відбудеться наступного року.

“Це буде безкоштовна діагностика. Тепер діагностичні послуги будуть відбуватися за новою моделлю - пацієнти можуть мати право отримати їх безкоштовно, оплата в заклад прийде від НСЗУ. В цю програму увійдуть не лише діагностичні послуги, а й деякі прості операції”, - зазначив він.

Передбачається, що з 1 липня 2019 року Національна служба здоров’я оплачуватиме 54 діагностичні та лікувальні послуги. За словами Ковтонюка, громадяни зможуть безоплатно здійснити обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів та найрозповсюдженіших видів онкології.

“Для пацієнтів це означає, що не потрібно буде приносити шприци, рукавички, вату, бахіли чи плівку для рентгена - все це входить у вартість тарифу від НСЗУ”, - наголосив заступник міністра.

За даними МОЗ, на програму «Безкоштовна діагностика» у держбюджеті на 2019 рік передбачено 2 млрд грн.

Зазначається, що до програми включено 12 різноманітних аналізів, мамографія, 5 видів рентгену (грудна кліт, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи, ехокардіографія), моніторинг ЕКГ, 2 види тестів для визначення патологій серцево-судинної системи, 6 видів УЗД (шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитовидна і молочні залози), 4 види біопсії під контролем УЗД (щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз), видалення новоутворень (м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах), а також ендоскопічні дослідження і операції одного дня (стравоходу, шлунку, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї та бронхів).

Ковтонюк також зазначив, діагностику можна буде отримати безоплатно за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Крім того, за словами заступника міністра охорони здоров’я, наступного року медичні картки, направлення, рецепти та лікарняні стануть електронними.