Кальян може бути надзвичайно небезпечним, попереджає Уляна Супрун / фото УНІАН

Кальян часто пропонують як менш шкідливу альтернативу цигаркам, однак це не так. Куріння кальяну може завдати організму суттєвої шкоди, попереджає в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Читайте такожВ Україні з 2020 року дітей не прийматимуть в дитячі будинки - Супрун

У своєму Facebook очільниця МОЗ спростувала поширений міф про те, що в кальяні тютюновий дим стає безпечнішим, оскільки проходить через воду.  

Відео дня

«Кальяни більш небезпечні, ніж прийнято вважати. І навіть більш небезпечні за сигарети. Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет. Адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74.1 л диму», - зазначає Супрун.

За її словами, дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок.

«Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Також внаслідок спалювання вугілля виділяється оксид вуглеводню. Люди, які вживають кальян протягом півгодини, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію», - попереджає вона.

Супрун наголошує, що дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання. Крім того, Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до гострої артеріальної жорсткості. Навіть одна “сесія” куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск. 

Очільниця МОЗ зазначає, що діти, народжені в жінок, які під час вагітності часто курили кальян, мають вищий ризик розвитку респіраторних захворювань. А також можуть народжувати з меншою вагою, ніж діти некурців.

Куріння кальяну також викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, як і в сигаретах. При тому, навіть якщ.о курити безтютюновий кальян, уникнути шкоди для здоров’я не вийде. Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані. Курці кальяну зазвичай затягуються глибше, ніж курці сигарет — токсичні речовини потрапляють у нижні частки легень, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань.

Супрун вказує і на іншу небезпеку куріння кальяну: передаючи трубку між різними людьми, можна підчепити туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції

«Обирайте здоровий відпочинок у колі друзів та рідних. Дружні розмови, сміх і танці — от хороша альтернатива сигаретам. А кальян — ні. Дбайте про своє здоров’я та не підставляйте людей, які відпочивають поруч із вами», - підсумувала вона.

Раніше Супрун застерігла українців від згубної звички, яка викликає рак.