УНІАН

Парламентський комітет з питань антикорупційної політики на засіданні схвалив розгляд Верховною Радою законопроекту, який дозволить лібералізувати систему збору донорської крові в Україні.

Як повідомив у коментарі УНІАН за підсумками засідання антикорупційного комітету співавтор законопроекту, голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, прийняття такого закону лібералізує експорт і здешевить вартість препаратів плазми крові для українців щонайменше вдвічі.

Читайте такожКабмін продовжив на 2020 рік пілотний проект з трансплантації

Відео дня

“Цей закон дозволить уникнути корупційних схем, які існують сьогодні в Україні за квотами та вивезення за кордон сировини – адже раніше плазму крові нікому було переробляти, і доводилося її утилізувати за гроші. Крім того, сьогодні мінімальна зарплата у фармі - 15-17 тис. грн, а це всі податки до держбюджету. Також законопроект дозволить заощадити кошти в держбюджеті закупівель (лікарських препаратів - УНІАН), адже все, що українського виробництва, середньому у 2-2,5 раза дешевше", - сказав він.

Зокрема, документ встановлює рівні та прозорі умови для роботи на території України як для вітчизняних, так і іноземних фармкомпаній.

“Ми встановлюємо, що плазму в Україні можуть збирати й виготовляти з неї препарати суб'єкти всіх форм власності та реєстрації, якщо в них є ліцензія. Законопроект жодним чином не обмежує конкуренцію, а посилює її, сприяючи притоку інвестицій в фарміндустрію", - повідомив Радуцький, доповідаючи щодо законопроекту на засіданні антикорупційного комітету.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект "Про внесення змін у деякі закони України про ліквідацію штучних бюрократичних бар'єрів та корупційних чинників у сфері охорони здоров'я" (№2429) має намір запустити державно-приватне партнерство між виробником препаратів з донорської крові та службою крові, а також забезпечити приплив приватних інвестицій в центри служби крові.