Ілюстрація / REUTERS

Борт з евакуйованими громадянами України 18 лютого вилетить з китайського місця Ухань, де зафіксований спалах коронавірусу COVID-19, а наступного дня прибуде до Києва.

Про це повідомила міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1".

Читайте такожВ Ужгороді до інфекційної лікарні звернувся китаєць, його ізолювали – журналіст

Відео дня

"З нашими громадянами в Ухані МЗС комунікує, має свій спеціальний чат, де вони комунікують та інформують... Мінінфраструктури відповідає за доставку і авіаборт... Оперативний штаб в уряді, який вирішує питання виділення коштів, прийняття всіх необхідних рішень та алгоритмів, яким чином це має відбуватися (евакуація - УНІАН)... Ніякої затримки немає. Має місце планомірна та розмірена процедура прийняття рішень, щоб забезпечити прибуття громадян в Україну та водночас дати можливість всім почуватися в безпеці від ймовірного поширення захворювання... Ми маємо вже прийняті рішення, які узгоджені з усіма міністерствами... Наразі вже ухвалене рішення, що у вівторок буде відправлений літак і в середу громадяни України будуть на території України", - розповіла Скалецька.

Вона наголосила, що спочатку китайська влада перевірить чи здорові українці і лише тоді дозволить їх забрати, а потім бригада українських лікарів на борту також перевірить стан їхнього здоров'я.

Крім того, міністр нагадала, що евакуйованих громадян України помістять на карантин мінімум на 14 днів.

Як повідомляв УНІАН, раніше заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляв, що відомство розглядає варіант розміщення всіх евакуйованих в одному закладі.

За його словами, якщо протягом 14 днів у когось з’являться симптоми і потім діагностується, що це коронавірус, термін карантину для всіх продовжується на наступні 14 днів з моменту виявлення і встановлення діагнозу цій людини.

У Китаї за минулу добу від ускладнень, викликаних новим коронавірусом COVID-19, померла 121 людина. Загальна кількість загиблих становить 1380.

Про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.