Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли подробиці механізму евакуації громадян України з Китаю.

Як передає кореспондент УНІАН, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко під час круглого столу щодо ситуації з коронавірусом в Україні повідомив, що відомство розглядає варіант розміщення всіх евакуйованих в одному закладі.

Читайте такожSkyUp виконає спецрейс в Китай для евакуації українців після рішення МОЗ

Відео дня

“МОЗ спільно з урядом, а також під особистим контролем президента робить все можливе для того, щоб не допустити занесення гострої респіраторної вірусної хвороби, спричиненої новим коронавірусом, на території України, а також все, щоб у разі її занесення вчасно виявити хворобу, локалізувати.... і не допустити поширення”, - наголосив він.

Ляшко пояснив, що показник поширення хвороби на території Європи є середнім і додав, що нині зафіксовано лише 45 випадків захворювання в країнах Євросоюзу без жодного летального.

“Локалізація цієї хвороби все ж таки відбувається безпосередньо у провінції Хубей, яка перебуває на карантині, впровадженому Китаєм”, - пояснив чиновник.

Заступник міністра зазначив, що температурний скринінг в аеропортах проводиться лише пасажирам прямих рейсів з Китаю через те, що інші країни також проводять відповідні заходи. Тобто, навіть якщо людина прилетить до України рейсом з пересадкою в якомусь іншому місці, то її там перевірять.

За словами Ляшка, зараз у кожній лікарні України вже працює алгоритм дій на випадок підозри на інфікування новим коронавірусом.

"Відбирається біологічний матеріал, передається до вірусологічної лабораторії, яка встановлює чи це не є грип або інші грипоподібні захворювання. Якщо діагноз не встановлено, то зразок передають до Центру громадського здоров’я в Києві, де є діагностикуми для коронавірусу. Але хворий на момент проведення цих досліджень ізольований в окремій палаті і з ним поводяться як з потенційною людиною, яка може бути заражена коронавірусом", - підкреслив він.

Заступник міністра також повідомив, що наступного тижня очікується надходження до України нової партії тест-систем, які будуть в кожній обласній вірусологічній лабораторії.

"Немає чого панікувати... Зараз достатньо систем діагностики для тестування тих випадків і підозр. Коли буде поширення, країна буде готова, бо поступово партії виробляються на заводах і надходять на територію України", - уточнив Ляшко.

Він також прокоментував і заплановану евакуацію українців з Китаю.

“Евакуація не зірвалася. Уряд працює над тим, щоб в першу чергу забезпечити безпеку українців, які проживають на території України. Оцінюються всі можливі ризики, визначаються місця, де на 14 днів буде зроблена повноцінна ізоляція. В той же час, зараз у мас-медіа з’явилася поки не підтверджена ВООЗ інформація про те, що інкубаційний період може бути переглянутим. Тому ми очікуємо і від нашої Академії медичних наук рекомендацій щодо того, чи достатньо буде 14 днів ізоляції, а після цього вже буде ухвалене рішення в уряді і буде евакуація”, - розповів Ляшко.

За його словами, у МОЗ розглядають варіант, що всіх евакуйованих ізолюють до одного закладу разом із медбригадою, яка супроводжуватиме їх з Китаю та складатиметься з двох лікарів, які працюють в умовах медицини катастроф, і медсестри.

"Вони будуть також ізольовані разом з громадянами, які прибудуть, і будуть безпосередньо проводити медико-санітарні спостереження на території місця ізоляції. В разі появи симптомів відпрацьований чіткий графік і маршрут доставки людини до інфекційного стаціонару… Варто розуміти, що ці люди без клінічних симптомів… Немає сенсу ізолювати їх в інфекційні бокси. Це здорові люди, які приїздять з вогнища (спалаху - УНІАН), їх розмістять в карантин виключно з однією метою - запобігти можливому поширенню на території України в разі появи симптомів. Якщо протягом 14 днів у когось з’являться симптоми і потім діагностується, що це коронавірус, термін карантину для всіх продовжується на наступні 14 днів з моменту виявлення і встановлення діагнозу цій людини", - пояснив Ляшко.

Зараз Україна, сказав він, розглядає різні варіанти безпечного розміщення евакуйованих осіб, і дізнається про механізми, за якими евакуацію проводили інші країни.

Заступник міністра запевнив, що працівники закладу та інші люди, які будуть допомагати перебуванню евакуйованих на карантині, точно будуть захищені.

Як повідомляв УНІАН, станом на 12 лютого зареєстровано 44 тисячі 653 заражених пневмонією через коронавірус COVID-19, кількість померлих досягла 1113 осіб.

Про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу - 2019 nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.

ВООЗ дала йому назву COVID-19.