Ілюстрація / REUTERS

Головний хірург США доктор Джером Адамс закликав американців не носити респіраторні маски для запобігання зараження коронавірусом.

Про це він сказав в ефірі Fox News, пише НВ.

Читайте такожВрятуй себе сам. Чи отримає людина з підозрою на коронавірус допомогу в Україні

«Є заходи, до яких можна вдатися, щоб забезпечити свою безпеку. І є речі, які не варто робити. І одна з речей, які широкому загалу робити не варто, - це купувати маски», - розповів він.

За словами лікаря, маски насправді не допомагають.

«Ефективність масок для запобігання поширенню коронавірусу серед широкої громадськості не доведена. До того ж люди, які схильні купувати маски, не знають, як їх правильно носити», - сказав він.

Адамс додав, що люди, які не знають, як правильно носити маски, зазвичай часто чіпають обличчя і тим самим можуть посилити поширення коронавірусу.

«Я хочу, щоб громадяни розуміли, що є заходи, які можна вдатися, щоб убезпечити себе. Потрібно часто мити руки, по 15-20 секунд. При кашлі та чханні потрібно прикриватися рукою. Також потрібно здійснювати соціальні заходи обережності і залишатися вдома в разі хвороби, а також триматися подалі від хворих людей. Все це - важливі заходи для запобігання зараження коронавірусом», - сказав він.

За словами Адамса, від сезонного грипу в США щорічно помирають 18 тисяч осіб.

Водночас думку американського лікаря підтримали і в українському МОЗ. Так, заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко на брифінгу щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції заявив, що не треба використовувати маски тоді, коли вони не потрібні.

"Хочу додатково наголосити, що не потрібно використовувати засоби індивідуального захисту, а саме хірургічні маски, тоді, коли вони не потрібні. Їх використання створює фальшиву оману свого захисту і перешкоджає використанню інших ефективних методів профілактики ГРВІ, до яких відноситься і коронавірусна інфекція. В першу чергу треба досить часто мити руки. Якщо немає змоги мити руки, то обробляти їх антисептичними засобами", - наголосив Ляшко.

За його словами масова купівля масок, які будуть просто лежати по квартирах, призведе до того, що на глобальному рівні ми не матимемо хірургічних масок у лікарнях.

Нагадаємо, що в США від коронавірусу одна людина померла в окрузі Снохомиш, ще п'ять - в окрузі Кінг штату Вашингтон.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість випадків зараження COVID-19 досягла 89 тисяч. Понад 3000 людей померли від ускладнень, викликаних коронавірусною інфекцією. З них 127 смертельних випадків зафіксували за межами Китаю.

Коронавірус поширився у понад 60 країнах світу - випадки інфікування зареєстрували на всіх континентах, окрім Антарктиди. В Китаї (90% всіх зареєстрованих випадків), Південній Кореї, Італії, Ірані та Японії - найбільші осередки коронавірусу.

ВООЗ вважає, що епідемія COVID-19 може перерости в пандемію.

Сьогодні в Україні зафіксовано перший випадок нового коронавірусу. Випадок інфікування зафіксували у Чернівецькій області.