Ілюстрація \ REUTERS

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що у 80% інфікованих новим коронавірусом хвороба протікає у легкому вигляді.

Читайте такожЗа день до закінчення обсервації в Нових Санжарах у жодного з евакуйованих з Китаю громадян не виявлено ознак хвороби - МОЗ

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на брифінгу в Києві. «Не повинно бути ніякої стигматизації людей за ознаками, в тому числі за наявністю хвороби. Самоізоляція в будинку є безпечною», - заявив він.

Відео дня

За словами Ляшка, самоізоляція є соціальною відповідальністю кожного громадянина. «У той же час в суспільстві сформувалося помилкова думка про те, що ми повинні всіх, хто бачив, чув або доторкнувся до людини, коли у нього ще не було симптомів, ми повинні ізолювати в медичних установах», - додав він.

Заступник голови МОЗ відзначив, що є чіткі алгоритми Всесвітньої організації охорони здоров'я від 27 лютого про те, кого потрібно ізолювати. «Ми не зможемо ізолювати всіх, це здорові люди, навіть якщо вони були контактними», - наголосив він.

Ляшко зауважив, що у близько 80% людей, що заразилися COVID-19, хвороба протікає в легкому вигляді.

«Це значить, що ми також будемо рекомендувати, і вже зараз рекомендуємо сімейним лікарям також розпочинати лікування і вести медико-санітарне спостереження за кожним випадком, і не обов’язково буде госпіталізація в разі масового поширення. Коли будуть поодинокі випадки – ми будемо госпіталізувати всі випадки коронавірусної інфекції для того, щоб локалізувати інфекційну хворобу та також, щоб наглядати та напрацьовувати тактику ведення, щоб потім її транслювати на інші регіони нашої країни та ділитись з ВООЗ про особливості перебігу COVID-19», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, спалах викликаного новим коронавірусом захворювання було зафіксовано наприкінці грудня 2019 року в найбільш густонаселеному місті Центрального Китаю - 12-мільйонному Ухані. Всесвітня організація охорони здоров'я визнала його надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу.

За межами Китаю найбільше тих, що заразилися, в Південній Кореї та Італії.

3 березня у Чернівцях підтверджено перший в Україні випадок коронавірусу – у чоловіка, який з дружиною повернувся з Італії до Чернівецької області. Медики госпіталізували чоловіка, а його дружина перебувала вдома. Згодом через протести сусідів вона погодилась на обсервацію.

Станом на 4 березня в світі зареєстровано 93 160 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 198 - летальні. Одужали 50 690 осіб.