Попередньо було визначено 4 заклади для обсервації / фото: REUTERS

У Чернігівській області всі чотири визначені заклади обсервації в умовах поширення коронавірусу виявилися непридатними для використання через невідповідність необхідним вимогам.

Про це УНІАН повідомив заступник голови ОДА, керівник робіт з ліквідації надзвичайної ситуації, пов'язаної з поширенням коронавірусу, Андрій Подорван.

За його словами, було визначено попередній перелік закладів, призначених для обсервації. Це два санаторії – «Пролісок» і «Зелений гай» та два медзаклади – обласний центр радіаційного захисту та обласний госпіталь ветеранів війни. Загалом вони розраховані на 362 місця.

Відео дня

Згідно висновків Чернігівського лабораторного центру та Головного управління Держпродспоживслужби в області, ці заклади не повністю відповідають вимогам, що висуваються до обсерваторів. Насамперед, у них відсутні системи знезараження стоків, а також кімнати не мають душових кабін і санвузлів.

«Поселяти людей в умови, що не відповідають необхідним вимогам, ризикувати їхнім життям і здоров'ям, ми не маємо права», - прокоментував Подорван. За його словами, власники приватних готелів категорично відмовилися від використання закладів для обсервації (ізоляції) осіб, оскільки у готелях неможливо забезпечити відповідний медичний нагляд та дотримання тимчасових рекомендацій.

Подорван уточнив, що голова ОДА Андрій Прокопенко вже доручив підготувати калькуляцію вартості робіт, необхідних для облаштування об’єктів відповідно до ключових вимог до обсерваційних центрів, щоб провести там ремонтні роботи. Лабораторному центру МОЗ, а також управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації доручено провести додаткові перевірки спеціалізованих закладів придатних для обсервації. Також Подорван додав, що в облдержадміністрації шукають варіанти забезпечення обсервації, ведуть перемовини з приватними готелями і санаторіями.

Водночас в ОДА зазначили, що система самоізоляції в області працює достатньо ефективно. При перетині кордону з іноземних держав чернігівці заповнюють необхідну пам'ятку - інформація передається в поліцію та обласний лабораторний центр МОЗ. Уважність виявляють і місцеві жителі, які звертаються в поліцію чи органи влади, якщо ті, хто повернувся з-за кордону, не дотримуються умов самоізоляції.

Зараз у Чернігівській області на самоізоляції через повернення із зарубіжних держав або контакти з інфікованими коронавірусом перебувають 1062 особи (у тому числі 938 після повернення з-за кордону), близько 2 тис. людей вже знято із самоізоляції.

Всього у Чернігівській області лабораторно підтверджено 12 випадків на COVID-19, у тому числі один летальний. Двоє пацієнтів одужали.