Існує значна кількість форм фітопрепаратів. Проте найчастіше збори лікарських рослин, що вільно продаються в аптеках, використовують для приготування всіляких відварів і чаю.

Чай і відвари є найдавінішим методом застосування лікарських трав. Спосіб приготування чаю залежить від того, до якого класу фітосировини належить даний цілющий збір.

Заварювання або отримання настою

Відео дня

Для отримання настою як фітосировина береться листя і квіти, з яких в процесі заварювання виділяються ефірні олії, гіркота і деякі слизисті речовини.

Настій може бути приготований, як з однієї лікарської рослини, так і з суміші трав. Листя і квітки заливають гарячою водою (переважно крутим кип`ятком) і настоюють під кришкою протягом 5-10 хвилин. Одержаний таким чином настій проціджують через сито. Повторне кип`ятіння настою заборонене, оскільки воно веде до випаровування всіх ефірних олій, заради яких даний настій і готувався.

Відвар, або декокт

Для приготування відвару беруть коріння лікарських рослин, а так само кору. Фітосировину заливають водою і кип`ятять. Час кип`ятіння залежить від конкретної сировини. Потім відвар проціджують і приймають пероральний в холодному вигляді.

Холодна витяжка, або мацерат

Холодна витяжка готується з лікарських рослин, до складу яких входить велика кількість слизовидних компонентів, що мають підвищену чутливість до теплової обробки.

Для приготування мацерата фітосировину заливають холодною водою і настоюють протягом багатьох годин.