Нардепи рекомендують Зеленському оголосити 2021-й роком онкологічного скринінгу в Україні / фото ua.depositphotos.com

Верховна Рада ухвалила постанову про рекомендації парламентських слухань на тему: "Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення" (№3600).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 316 народних депутатів із 356 зареєстрованих в сесійній залі.

Читайте такожУкраїна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку

Відео дня

Відповідно до постанови, Кабінет міністрів України має забезпечити інформування ВР про стан реалізації рекомендацій парламентських слухань через 6 місяців з дня її прийняття та в подальшому щорічно до 1 липня поточного року.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Так, обговоривши проблемні питання щодо організації системи онкологічної допомоги в Україні, наявні проблеми та шляхи їх вирішення, учасники парламентських слухань рекомендують президенту України оголосити 2021 рік - роком онкологічного скринінгу в Україні.

Верховній Раді України рекомендують забезпечити затвердження на рівні закону загальнодержавної цільової програми боротьби з онкологічними захворюваннями (у разі подання її на розгляд Кабінетом міністрів).

Уряду рекомендується, зокрема, затвердити Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 року та план дій на її виконання, визначивши основні цілі і завдання держави у цій сфері до 2030 року, інструменти для реалізації, ключові цільові показники та індикатори оцінки результативності.

Міністерству охорони здоров’я України рекомендується, зокрема, переглянути та вдосконалити галузеві стандарти профілактики, діагностики та лікування онкологічних захворювань у дітей та дорослих з урахуванням сучасних світових практик у цій сфері, ефективність яких клінічно доведена.

Вас також можуть зацікавити новини: