Скорочення водних ресурсів, що спричинені ростом температур і відступом льодовиків, може призвести до конфлікту між державами, що мають дефіцит води, стверджує Oxfam.

Як повідомляє The Guardian, за даними британської благодійної організації Oxfam, Таджикистану у зв`язку зі зміною клімату загрожує нестача води. В опублікованій доповіді йдеться про танення льодовиків Паміру, ріст кількості захворювань, посуха, обвали і нестача продовольства.

Так, в 2008/2009 роках в окремих регіонах більше місяця стояли двадцятиградусні морози - для субтропіків явище нечуване. На півдні країни, навпаки, спостерігалася аномальна спека. До 2050 року Таджикистан може втратити до 30% льодовиків, прогнозує начальник місцевого Центру з вивчення зміни клімату Ілхомджон Раджабов.

Відео дня

Оскільки таджицькі льодовики, крім внутрішніх потреб, живлять Аральське море і великі території Узбекистану і Туркменії, створюється також загроза "хвильового ефекту", який в найближчі десятиліття може виразитися в боротьбі за водні ресурси між середньоазіатськими країнами, застерігає Oxfam.

www.inopressa.ru