Таргани передають один одному інформацію про те, де лежить смачна їжа, за допомогою якогось хімічного обміну, вважають британські вчені.

Крім того, ці комахи можуть ухвалювати колективні рішення з приводу джерел їжі, вважають фахівці з Коледжу Королеви Марії, який входить до структури Лондонського університету.

Результатами дослідження вчені діляться на сторінках журналу "Поведінкова екологія і соціобіологія". Висновки вчених дають можливість краще зрозуміти природні механізми, завдяки яким люди нерідко знаходять величезні скупчення тарганів на своїх кухнях вночі, передає сайт британської телерадіокорпорації Бі-Бі-Сі.

Відео дня

Щоб підтвердити або спростувати припущення про те, що комахи спілкуються один з одним, учені провели тест, під час якого запропонували тарганам їжу на вибір. Їх випустили на невелику арену, на якій було два ідентичних джерела їжі, і якби вони не спілкувалися, то, швидше за все, розбилися б на дві рівні групи.

Проте більшість голодних тарганів сконцентрувалася до одного шматка їжі, тоді як другий залишився практично незайманим. Крім того, спостерігаючи за окремими особинами, експериментатори помітили: що більше тарганів збираються біля одного джерела їжі, то довше кожний з них залишиться біля цього джерела.

"Ми не знаємо, як вони спілкуються, але розуміємо, що вони використовують хімічні речовини, - говорить доктор наук Матьє ЛІХОРЕ. - І це наш наступний крок: визначити ті речовини, якими вони користуються. Ці спостереження велися паралельно з математичним моделюванням, яке свідчить: таргани спілкуються один з одним, контактують у той момент, коли вже перебувають біля джерела їжі".

Учений вважає, що таргани подають один одному сигнали за допомогою "феромона харчування" - якоїсь речовини, яка, можливо, міститься у їх слині, або за допомогою вуглеводню, що виробляється їх організмами.

На думку вчених, дослідження у цій сфері можуть сприяти виробництву феромона харчування. Його можна буде використовувати в боротьбі з комахами, за допомогою якого інсектицидні препарати і пастки для тарганів стануть ефективнішими.