Фото: REUTERS

Через бойові дії на сході України близько мільйона людей були змушені покинути свої будинки.

Про це повідомляє Управління верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR), передає Російська служба Бі-Бі-Сі.

За даними організації, за останні три тижні кількість біженців, що переселилися з районів боїв в інші регіони України, збільшилася майже втричі і зараз становить приблизно 260 тисяч осіб. 5 серпня повідомлялося про 117 тисячах українських біженців.

Відео дня

Крім того, за підрахунками ООН, близько 814 тис. українських біженців зараз перебувають на території Росії.

"Враховуючи триваючі бої в Донецьку, Луганську і на півдні Донецької області, ми побоюємося, що кількість біженців збільшуватиметься", - заявив глава європейського бюро управління Вінсент Коштель.

В ООН вважають, що справжня кількість біженців може бути набагато більшою, оскільки багато переїжджають до родичів або друзів і не реєструються на новому місці проживання.

"Якщо ця криза не буде швидко зупинена, то ми будемо мати не лише нищівні гуманітарні наслідки, але існуватиме ризик дестабілізації у цілому регіоні. Після уроків подій на Балканах важко повірити, що конфлікт у таких масштабах може розгорнутися на європейському континенті", - сказав високий представник UNHCR Антоніо Гуттереш, якого цитує прес-служба агентства.

За даними агентства, політичного притулку у державах Євросоюзу з початку цього року до серпня попросило 4,1 тисяч українців, що у 4,5 рази більше, ніж за весь минулий рік. Найбільше заявок подано в Польщі, Німеччині та Швеції.

94% переселенців є жителями Донецької та Луганської областей, де з квітня цього року триває протистояння проросійських бойовиків та українських силовиків.

Агентство зазначило, що, за даними українських служб, у зоні конфлікту на Донбасі ще знаходиться 2,2 млн людей.

Довідка УНІАН. За даними Міжвідомчого координаційного штабу Держслужби з надзвичайних ситуацій України, станом на 2 вересня з району проведення антитерористичної операції в інші регіони переселено більш як 199 тис. осіб.