В Україні поступово зростає захворюваність на коронавірус / фото УНІАН, Янош Немеш

У зв'язку зі зростанням кількості хворих на коронавірус влада починає говорити про карантин в Україні, як про щось невідворотнє. Водночас у разі нового локдауну анонсуються послаблення для вакцинованих та заборони й обмеження для тих, хто ще не отримав щеплення від COVID-19.

На які послаблення можуть розраховувати вакциновані та чи законно вимагати від людей щеплень, розбиралась ВВС News Україна.

Як прогнозує Павло Ковтонюк, екс-заступник міністра охорони здоров'я у 2016-2018 роках і співзасновник Українського центру охорони здоров'я, під час нової COVID-хвилі буде багато хворих та госпіталізацій.

Відео дня

Читайте такожВ Україні виявлено вже 300 випадків штаму "Дельта" - Кузін"... Наша вакцинація і ті люди, які перехворіли, цього не зупинить. Ми останні у Європі за кількістю вакцинованого населення у всіх категоріях", - заявив він.

Тож, зазначає Ковтонюк, локдауну в Україні навряд чи вдасться уникнути. Наразі діє адаптивний карантин, тож рішення про посилення обмежень й запровадження "жовтої", "помаранчевої" чи "червоної" зон ухвалює місцева влада. "Але якщо вдарить по всій країні, то уряду треба буде брати на себе відповідальність і запроваджувати обмеження по всій країні", - говорить екс-заступник очільника МОЗ.

За прогнозами головного санлікаря, наприкінці вересня - у жовтні Україна може потрапити до "жовтої" або "помаранчевої" зони за таких темпів зростання кількості хворих, як зараз.

Які послаблення чекають на вакцинованих та заборони для нещеплених

Низка фахівців говорять про те, що з оголошенням локдауну вироблять і нові правила для вакцинованого і невакцинованого населення.

"Ніхто не має права змушувати людину робити щеплення, але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт з великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники", - заявляв Михайло Радуцький, голова парламентського комітету з питань здоров'я нації.

Хто з невакцинованих від коронавірусу, можливо, може потрапити під обмеження

  • транспортники;
  • співробітники закладів громадського харчування;
  • працівники громадських та комунальних структур.

Що можуть дозволити вакцинованим під час локдауну

Людям із сертифікатами про вакцинацію чи з негативними ПЛР-тестами дозволять відвідувати:

  • ресторани, кафе; 
  • ТЦ
  • заклади культури.

Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії, сподівається, що у разі локдауну в Україні запрацює електронний COVID-сертифікат, за яким вакцинованих пускатимуть у закриті заклади.

Як перевірятимуть, чи вакцинована людина

Наразі засвідчити повний курс вакцинації від коронавірусу в Україні можна двома способами: отримавши письмове свідоцтво від лікаря й завантаживши електронний COVID-сертифікат у "Дії". Та останній поки лише тестується, перевірка проходитиме за допомогою QR-коду.

Чи законно в Україні вимагати щеплення від COVID-19

В Україні вакцинація від коронавірусу - добровільна, тож відсутність щеплення не може стати причиною для звільнення.

Коронавірус в Україні: свіжа статистика

 В Україні вчора зафіксовано 1 тис. 263 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Госпіталізовано 613 осіб, від ускладнень хвороби померли – 44.