Інститут Академії наук за півроку так і не отримав кошти на виготовлення COVID-тестів / фото УНІАН

У травні МОЗ "поновило переговори" з Інститутом молекулярної біології та генетики щодо виготовлення ПЛР-тестів. Однак Інститут грошей з держбюджету так і не отримав.

Читайте такожМОЗ оновило протиепідемічні правила для шкіл під час пандемії COVID-19

Про це повідомляє експертна організація StateWatch, посилаючись з на лист Національної академії наук.

Відео дня

Так, в Академії наук заявили, що Інститут молекулярної біології і генетики за побажанням МОЗ модернізував тест-системи: до набору включили системи виділення вірусної РНК та синтезу КДНК.

"Однак НАН України та Інститут молекулярної біології і генетики НАН України й досі не отримали замовлення від МОЗ України на виготовлення зазначених тест-систем й відповідно не отримали з державного бюджету України необхідного цільового фінансування", - йдеться у листі.

У StateWatch нагадали, що єдина сума, яку отримав Інститут з бюджету, — це 350 тис. грн у березні як відшкодування вже виготовлених власним коштом партії тест-систем в 1 тис. зразків.

StateWatch

Раніше Інститут молекулярної біології НАН підтвердив експертам, що  може виготовляти до 50 тисяч тестів на тиждень, але не має на це грошей.

Раніше Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) почало розслідувати дотримання вимог конкурентного законодавства при формуванні цін на проведення ПЛР-тестів на наявність коронавірусу.