Експертка прокоментувала новий штам коронавірусу  / фото УНІАН

Поява нового варіанту COVID-19 є результатом закономірного процесу еволюції коронавірусу.

Про мутації вірусу розповіла епідеміологиня, експертка Всесвітньої організації охорони здоров'я Наталія Виноград в ефірі каналу "Україна 24". Вона зазначила, що на даний час вже відомі сім великих груп коронавірусу.

Читайте такожМОЗ назвало можливі причини появи "британського" штаму коронавірусу

Відео дня

"Це закономірний процес еволюції вірусу, який зайшов в нову популяцію — людей, і довгий час він змінюється. На даний час вже відомі сім великих груп, які значно відрізняються в динаміці за багатьма параметрами, і кожен раз вірусологічний моніторинг дає нам можливість побачити ці мутації та деяким чином навіть передбачити їхню небезпеку. Але більшість з них ще вивчається, в тому числі й нова мутація, яка незрозуміла і непрогнозована", — сказала вона.

Експерт відповіла, чи допоможе масова вакцинація убезпечитися від нового штаму коронавірусу.

"Сьогодні вивчаються два моменти, які дуже важливі. У британських лабораторіях вже виділили вірус, і дивляться, як цей вірус буде блокуватися, по-перше, антитілами тих, хто вже перехворів, і по-друге, антитілами людей, які були вакциновані. Коли завершаться ці дослідження, все встане на свої місця", — сказала вона.

Новий штам коронавірусу COVID-19

  • 19 грудня прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив, що в Лондоні та на південному сході Англії з неділі запроваджується новий, четвертий рівень обмежень через появу штаму коронавірусу, який дуже швидко поширюється. Це фактично означає повний локдаун.
  • Новий штам коронавірусу відомий як VUI-202012/01. За словами Джонсона, він може бути набагато небезпечнішим за відомий вченим варіант.
  • У Міністерстві охорони здоров'я України зазначили, що поява нового варіанту коронавірусу очікувана і не є приводом для занепокоєння.