Степанов розповів, що поставка ліків за кошти держбюджету відбувається з двох джерел \ УНІАН

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснив, з чим пов'язана затримка закупівлі лікарських засобів.

Читайте такожМОЗ не закуповуватиме мобільні апарати ШВЛ виробництва компанії "Новатор" - Степанов

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-брифінгу повідомив Степанов, відповідаючи на запитання журналістів. Він розповів, що поставка лікарських засобів за кошти держбюджету відбувається з двох джерел: закупівля через міжнародні організації та через ДП "Медичні закупівлі", на що передбачено близько 10 млрд грн в бюджеті на 2020 рік.

Відео дня

За словами Степанова, наразі Україна отримає лікарські засоби, закуплені за кошти, які були перераховані ще у 2018 та 2019 роках.

"Коли ми прийшли в міністерство у квітні, побачили розбалансовану систему закупівлі лікарських засобів, повну неготовність і, вибачте за таке слово, практично безлад у цьому напрямі. Це зокрема не складений перелік лікзасобів із кількістю та потребою, яка необхідна нам на закупівлі у 2020 році, це ті лікарські засоби, які приїдуть в країну або наприкінці 2020 року, або на початку 2021. Ми побачили відсутність відповідної нормативної бази, яку треба було врегулювати згідно нашого законодавства. Ми розробили ці документи, вони були прийняті Кабміном..., принаймні перелік лікзасобів, ще потрібно прийняти ряд нормативних документів, і відразу розпочнемо процедуру закупівлі за кошти 2020 року", - наголосив міністр.

Він зазначив, що ситуація повністю контрольована МОЗ.