У Львові вперше в Україні пересадили підшлункову залозу / фото facebook.com/irina.zaslavets

У львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вперше зробили трансплантацію підшлункової залози ввечері 6 серпня.

Про це повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу 7 серпня.

Але це не перша трансплантація, яку робили в цій лікарні та Україні загалом.

Відео дня

"В нашій країні практично вночі була вперше зроблена трансплантація підшлункової залози. Взагалі зробили три операції: пересадку серця, пересадку нирки. І третя операція - людині зробили пересадку нирки та підшлункової залози", - розповів Степанов. 

Читайте такожУ Львові жінці видалили гігантську пухлину масою понад вісім кілограмів

"Донором став 38-річний мешканець Львівської області. Він потрапив до лікарні з  розривом аневризми судин головного мозку, стан був несумісним з життям. Рідні підписали дозвіл на донорство. Висловлюємо співчуття родині, яка втратила сьогодні близьку людину. Але завдяки вашому рішенню одразу троє людей отримали другий шанс. Загалом за цю  ніч в лікарні  три людини отримали 4 нові органи - серце, дві нирки і підшлункову. Нирку і підшлункову отримав 45-річний львів'янин, який з дитинства хворів на цукровий діабет, а останні кілька років ще й на ниркову недостатність. Операція подарувала йому шанс вилікуватися від обох хвороб! Я дякую колективу лікарні, Олегу Самчуку і всім причетним!" - написав мер Львова Андрій Садовий у своєму Telegram-каналі.

"Серце отримав Василь із Чернівців. Йому 45 років. Власний орган чоловіка три роки тому з ладу вивела пневмонія з ускладненнями. Він уже ледь тримався і без операції довго не прожив би", - пише журналістка Ірина Заславець у Facebook.

За словами Степанов, питання трансплантації є "надпріоритетом для МОЗ".

"Ми хочемо за 2,5-3 роки здобути трансплантаційну незалежність, щоб ми наших громадян не відправляли за кордон. Бо ми щороку відправляємо їх, перераховуємо (гроші - ред). Наприклад, в цьому році мільярд гривень в нас закладено на лікування людей за кордоном. Якщо ми будемо говорити про суми коштів, які ми витрачаємо на лікування за кордоном, і розвинемо трансплантацію в нашій країні, то кількість людей, яким ми врятуємо життя, збільшиться в рази", - додав міністр.

За його словами, в Україні трансплантації коштують дешевше, інколи в 4-5 разів. 

"Кожного року в нас трансплантації потребують близько 5 тисяч осіб. Кожного дня в нас помирає приблизно 9 людей, які не дочекалися трансплантації", - розповів Степанов.

Як писав УНІАН, у Львові вперше за 15 років провели трансплантацію серця.