В Україні "індійський" штам коронавірусу може швидше поширитися / фото УНІАН

В Україні через низький рівень вакцинації населення та велику міграцію з РФ штам коронавірусу «Дельта» («індійський») може поширитися більш швидкими темпами та мати більш тяжкі наслідки, ніж у західних країнах.

Про це йдеться в огляді поточної епідемічної ситуації в Україні робочої групи Національної академії наук з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2.

Зазначається, що попри позитивну епідемічну динаміку в Україні, занепокоєння викликає швидке поширення штаму «Дельта» в європейських країнах. У країнах, де цей штам уже став домінантним (Велика Британія, Російська Федерація, Португалія), спостерігається швидке погіршення епідемічної динаміки. У решті країн Європи штам «Дельта» швидко витісняє інші.

Відео дня

Читайте такожВчені очікують на хвилю небезпечного штаму коронавірусу в Україні з Росії через Донбас

У НАН очікують, що до кінця літа він домінуватиме на всій території Європи. Країни, в яких «Дельта» вже домінує, відрізняються тим, що останній пік вони пройшли приблизно в січні 2021 року і не мали весняного піку подібно до країн Східної Європи – таких, як Україна, Польща, Румунія, Угорщина. Епідемічна динаміка України зараз найбільш схожа на динаміку Польщі та Румунії, в яких епідемічні показники сягнули мінімумів весни 2020 року.

«За уточненими даними, частка штаму «Дельта» в Росії вже становить близько 72%, хоча вибірка даних суттєво зосереджена у м. Санкт-Петербург. Крім того, з російських новинних агентств відомо, що у Московській області число госпіталізацій вже три тижні зростає на 40% за тиждень, а вільними лишаються менше 11% ліжкового фонду. Для порівняння: тижневі темпи зростання числа госпіталізацій в Україні під час березнево-квітневої хвилі ніколи не перевищували 30%, а в Києві перевищення позначки у 40% спостерігалося лише протягом одного тижня на початковому етапі зростання», - йдеться в повідомленні.

У НАН наголошують, що послаблення щодо тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій, які запропоновані урядом України, посилюють ризики швидшого спалаху на сході країни, спричиненому штамом «Дельта».

Мутація коронавірусу: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 11 травня тодішній міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні є загроза виникнення четвертої хвилі COVID-19, що може бути спричинена «індійським» штамом коронавірусу.

22 червня чинний міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко пояснив, як Україна готується до можливої появи «індійського» штаму коронавірусу. За його словами, кожен, хто відвідує Україну, повинен надати або негативний ПЛР-тест, або експрес-тест, або довідку про повний курс щеплення від коронавірусу вакцинами, які дозволені до використання Всесвітньою організацією охорони здоров'я.