Перехідний період продовжено до 1 жовтня \ фото ua.depositphotos.com

На сьогодні в Україні 79% закладів охорони здоров'я вже формують електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність, інші мають перейти на них до 1 жовтня.

Як повідомляється на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я, відповідний наказ МОЗ про продовження терміну перехідного періоду для е-лікарняних уже пройшов державну реєстрацію.

У відомстві нагадали, що перехідний період до видачі лише електронних листків непрацездатності розпочався 4 червня 2021 року.

Відео дня

Читайте такожВ Україні у тестовому режимі запустили електронні лікарняні

За даними МОЗ, за цей час 2 349 закладів охорони здоров’я створили понад 228 тис. електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

"Для формування в закладі електронних медичних висновків потрібне підключення і реєстрація в електронній системі охорони здоров’я та навчені медфахівці. Далі відомості про висновок потрапляють до Електронного реєстру листків непрацездатності, де на підставі них формується електронний лікарняний. 79% закладів за літо повністю освоїли цей процес", - заявила генеральний директор директорату цифрових трансформацій в охороні здоров’я Марія Карчевич.

Вона пояснює, що протягом цього часу лікарі могли формувати як медичні висновки про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я, так і видавати паперові лікарняні. Але більшість відходить від роботи з паперами.

"Оскільки електронний лікарняний є підставою для виплати коштів за період непрацездатності громадян, а питання фінансів, особливо в період захворювання, є важливим – МОЗ вирішив продовжити термін перехідного періоду до 1 жовтня, аби всі отримували якісні послуги і не залишились осторонь системи соціального захисту населення", - додала Карчевич.

Електронні лікарняні: що відомо

У лютому Верховна Рада схвалила постанову про забезпечення функціонування електронного реєстру листків непрацездатності.

У березні Кабінет міністрів ухвалив постанову, завдяки якій Міністерство цифрової трансформації і Міністерство охорони здоров'я змогли запустити електронні лікарняні. Лікарі можуть формувати медичні висновки онлайн - через електронну систему охорони здоров'я.

З червня по серпень медичні заклади могли формувати як електронні лікарняні, так і видавати паперові листи непрацездатності. Повний перехід на електронну систему формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність мав відбутися 1 вересня.

Вас також можуть зацікавити новини