В Україну прибула перша партія вакцини Pfizer / фото УНІАН / Віталій Саєнко

В Україну доставлено першу партію вакцини Comirnaty американсько-німецького виробництва компаній Pfizer/BioNTech, яка закуплена за кошти державного бюджету.

Як передає кореспондент УНІАН, о 10:01 літак з вакцинами приземлився в міжнародному аеропорту «Київ» ім. Сікорського (Жуляни) з Варшави (Польща).

Генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Роман Родина на брифінгу сказав, що сьогодні доставлено 117 тис. доз вакцини, а завтра очікується ще 50 тис.

Читайте такожОприлюднено вартість однієї дози вакцини від COVID-19

Таким чином, усього 167 тис. доз буде доставлено до кінця тижня.

Доставленою вакциною щеплюватимуть освітян, медиків, представників силових структур. «Відповідно до дорожньої карти, зараз відбувається третій етап вакцинації, і саме вакцина Pfizer піде на вакцинацію освітян... Також цією вакциною можуть вакцинуватися особи з попередніх етапів вакцинації, на яких вакцинували медиків, медиків «ковідних» лікарень, медиків «первинки» і медиків інших лікарень. Також цією вакциною будуть вакцинувати представників силових структур, відповідно до тих заявок, які надійшли", - сказав Родина.

Він нагадав, що вакцина потребує «ультрахолодового ланцюгу». «З національного складу, який має можливості зберігання при температурі 60-80 градусів Цельсія нижче нуля, вона щотижнево розвозиться по регіонах, відповідно до тих заявок, які є. Таким чином, щоби протягом тижня ця вакцина була застосована», - зауважив Родина.

Він додав, що зберігати вакцину при температурі +2...+8 можна лише протягом певного часу не більше як тиждень.

За його словами, вакцина від Pfizer є мРНК-вакциною (рибонуклеїнової кислоти) – «це той фрагмент, який викликає в організмі утворення імунітету». «Тобто організм бачить, що це чужеродний білок, і починає напрацьовувати імунітет саме на цей фрагмент, який доставлений в організм за допомогою вакцини», - пояснив Родина.

За його словами, дані досліджень свідчать, що ефективність цієї вакцини дорівнює 95% та вище.

Вакцина проти коронавірусу в Україні: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 6 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна уклала договір з Pfizer про постачання 10 мільйонів доз вакцини проти COVID-19.

У травні стало відомо, що поставки в Україну вакцини компанії Pfizer цього року буде збільшено вдвічі - до 20 мільйонів доз.

Окремо Україна отримує вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX. Так, 16 квітня в Україну надійшла перша партія вакцини Pfizer - 117 тисяч доз - в рамках цієї ініціативи COVAX, а 18 травня прибуло ще 122 тис. 850 доз цієї вакцини.

Вакцина від Pfizer/BioNTech під назвою Comirnaty дозволена для екстреного використання Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Цю вакцину вводять внутрішньом'язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у три тижні.