У ЦГЗ розказали футбольним вболівальникам, як відновитися після стресу від перегляду матчів / фото УНІАН

Дослідження демонструють, що під час перегляду гри футбольні фанати переживають сильний стрес і у них зростає виділення кортизолу — гормону стресу.

У Центрі громадського здоров'я України наголосили, що за минулі роки кілька досліджень показали, що спортивні вболівальники команд, що програли, страждають від фізичних та психологічних наслідків того факту, що їх команда не перемогла у грі.

Наприклад, перегляд спортивних передач в деяких випадках ставав причиною серцевих нападів і навіть домашнього насильства.

Відео дня

Читайте такожСини Шевченка вибігли на поле до Зінченка після матчу зі Швецією (фото)

Крім цього, коли команда, за яку вболіває людина, програє, вона може їсти на 16% більше шкідливої їжі та зокрема насичених жирів, ніж зазвичай. Хоча коли виграє, ця цифра зменшується у протилежний бік — на 9% менше звичайного споживання насичених жирів.

Попри те, що кортизол — важливий гормон, який допомагає справлятися зі стресовими ситуаціями у повсякденному житті, його надмірна кількість шкідлива для організму, говорять медики.

"З часом це може призводити до пригнічення імунної системи, збільшення маси тіла, підвищення артеріального тиску та зростання ризику появи серцево-судинних захворювань. Останнім часом серед футбольних вболівальників почастішали серцеві напади", — зазначили в ЦГЗ.

Водночас з кортизолом в організмі людини виділяється серотонін, ендорфін і дофамін. Вони взаємодіють із центром винагороди та задоволення у мозку і дозволяють почуватися щасливими.

Як відновитися організму після матчу

Фахівці з ЦГЗ говорять, що після матчу організм людини може виснажуватися після надзвичайного стресу та радості водночас. Організму можна допомогти, якщо:

  • піти на прогулянку із собакою;
  • зустрітися з друзями;
  • провести тихий вечір із серіалом;
  • прибрати у квартирі;
  • приготувати корисну та смачну вечерю;
  • зайнятися спортом тощо.

У ЦЗГ зазначають, що потрібно обрати те заняття, яке приносить задоволення і допомагає впоратися зі стресом.

"Отже, що робити наступного дня після переможної гри? Відпочивати і пишатися нашою збірною знову і знову", —порадили в Центрі громадського здоров'я.

Нагадаємо, вчора Україна вперше в історії вийшла в 1/4 фіналу чемпіонату Європи з футболу, коли перемогла Швецію в овертаймі з рахунком 2:1. Далі на Україну чекає матч з Англією.

Матч Україна-Швеція закривав програму 1/8 фіналу плей-оф чемпіонату Європи з футболу. Для обох збірних це був особливий поєдинок: українці уперше в історії вийшли у плей-оф чемпіонату Європи, для шведів — це перший матч у раунді на вибування з Євро-2004.

Євро-202: що варто знати