За поточних темпів вакцинації в Україні не буде проблем з наявністю препаратів / фото УНІАН / Прилепа Олександр

За поточних темпів вакцинації в Україні не буде проблем з наявністю вакцин проти COVID-19 найближчі два-три місяці.

Про це в інтерв’ю УНІАН розповів керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко.

За його словами, наразі використано вже 70% з усіх доз, які були завезені в Україну.

Відео дня

"Якщо говорити станом на зараз, їх вистачить на три тижні. Але варто пам’ятати, що багато вакцин вже заїхало в Україну, але поки їх не розвезли по регіонах. Тобто, за поточних темпів, проблеми з наявністю вакцини на найближчі два-три місяці немає", - зазначив він.

Читайте такожЕксперти розповіли, яке навантаження витримають українські лікарні у разі нового спалаху COVID-19

Ганиченко також наголосив, що вакцинуватися варто будь-якою вакциною, яка дозволена ВООЗ та наявна в Україні.

"Проста відповідь на питання, чому треба вакцинуватися будь-якою вакциною, - це захистити себе прямо зараз", - підкреслив він.

Зокрема, експерт зауважив, що питання ефективності вакцин дуже комплексне, адже є різні варіанти вірусу, ефективність різних вакцин проти яких різна.

Крім того, він наголошує на тому, що не варто чекати якусь конкретну вакцину, адже зараз для України існує величезна загроза з боку Європи, у багатьох країнах якої наразі зафіксовані спалахи COVID-19.

"Якщо подивитися на карту з Оксфордської бази даних, то зараз географічно Україна оточена країнами, які дуже сильно "зростають". Відповідно, ризик завезення в Україну цього спалаху - величезний", - підкреслив науковець.

Коронавірус в Україні: що варто знати