Перший е-рецепт тепер можна отримати, не виходячи з дому /колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, УНІАН

Перший е-рецепт тепер можна отримати без візиту до лікаря, повідомляє МОЗ України. Раніше такий рецепт могли отримати тільки пацієнти з гострими або хронічними захворюваннями, всі інші повинні були йти на прийом до спеціаліста. Зараз це необов'язково.

Е-рецепт - як отримати його дистанційно

Відтепер, щоб отримати свій перший е-рецепт на ліки, пацієнтам не потрібно йти на прийом до лікаря - фахівець має право виписати його дистанційно, йдеться в повідомленні МОЗ.

На основі чого має обов’язково бути виписаний е-рецепт? Виписуючи такий рецепт, лікар має спиратися на ті дані, які він отримає від пацієнта - його скарги та поточний стан здоров'я, а також на відомості з його первинної облікової медичної документації. Також фахівець обов'язково має внести медичні записи про це в електронну систему охорони здоров'я (ЕСОЗ), а рішення лікаря щодо дистанційного призначення ліків - повинно обов'язково відповідати галузевим стандартам у сфері охорони здоров'я, затверджених МОЗ.

Відео дня

Звернутися до лікаря дистанційно за першим електронним рецептом можуть усі пацієнти за винятком тих, хто проходить замісну підтримувальну терапію.

Що таке е-рецепт

Е-рецепт, або електронний рецепт - це електронний медичний документ, що формується в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ) на підставі медичних записів про стан здоров'я пацієнта та містить призначення лікаря пацієнту на певний лікарський засіб.

Електронні рецепти запровадили для того, щоб підвищити відповідальність за вживання рецептурних лікарських засобів і звести до мінімуму прояви самолікування та недоцільного вживання ліків.

Нагадаємо, що термін дії е-рецептів на ліки, які пацієнт купує за власні гроші, становить тепер 90 днів (раніше було 30 днів).

Також ми розповідали, що з 13 жовтня 2023 року наркотичні препарати в аптеці відпускатимуть тільки за електронним рецептом, термін дії якого 10 днів. Виняток становлять прифронтові території та зона бойових дій, де діють обидва види рецепта - і електронний, і паперовий.

Раніше ми публікували, які ліки за рецептом - електронним або паперовим - можна купити в аптеці з 1 квітня 2023 року.  

Вас також можуть зацікавити новини: