Вакцинація від коронавірусу не буде обов'язковою / фото УНІАН, Микола Тис

Наразі внесення вакцинації від COVID-19 до календаря щеплень не планують ні в Україні, ні на міжнародному рівні.

Як пише "РБК-Україна", голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій пояснив, що "Омікрон" має меншу летальність, ніж його попередник, а симптоми захворювання схожі на грип.

У зв'язку з цим епідеміологи вважають, що у майбутньому коронавірус стане сезонною хворобою, а імунізація від нього стане щорічною. Водночас додавання до календаря щеплень наразі не розглядається.

Відео дня

"В Україні на сьогоднішній день є програма з імунопрофілактики, яка затверджена урядом, де є календар щеплень. І поки що в нас немає рухів для того, щоб змінити джерела фінансування або надходження вакцини проти COVID-19, тому ми не вносимо її в календар, і не робимо її обов'язковою. При цьому вакцина в країні доступна без жодних обмежень", - пояснив Лапій.

Скасування статусу пандемії COVID-19

У п'ятницю, 5 травня, Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статусу пандемії коронавірусу COVID-19.

Міністерство охорони здоров'я розглядає можливість скасування карантинних обмежень, які запроваджували через пандемію COVID-19, ще до того, як час їхньої дії спливе 30 червня.

За весь час пандемії в Україні було виявлено понад 5,5 млн випадків захворювання (із них понад 400 тисяч – серед дітей). Внаслідок хвороби померли понад 112 тисяч людей.

Вас також можуть зацікавити новини: