BBC повідомляє про дослідження команди вчених з Уппсальського університету (Швеція), які вивчили харчові звички 61.400 жінок і 45.300 чоловіків і спостерігали за їх здоров'ям протягом 20 і 11 років відповідно.

В ході спостереження вчені дійшли висновку, що серед жінок, які пили більше 680 мл молока (або трьох склянок) в день, переломи траплялися частіше, ніж серед тих, хто пив менше. Більш того, ризик смерті любительок молока був у два рази вище.

Відео дня

Читайте такожКористь і шкода коров'ячого молока

Серед чоловіків була виявлена аналогічна, але менш виражена тенденція. За даними професора Карла Мікалссона, учасники, які вживали великі дози молока, що традиційно вважалося за джерело кальцію, на 50% частіше ризикували зламати стегно.

Інша картина спостерігалася при вживанні кисломолочних продуктів: пристрасть до йогуртів та сирів пов'язана з низьким ризиком переломів.

Професор Мікалссон вважає, що подібні результати можуть пояснюватися високим вмістом цукру в молоці, який, як показали дослідження на тваринах, прискорює процес старіння. Однак він зазначає, що до отриманих даних варто поставитися з обережністю, бо не були розглянуті інші фактори: фізична активність та індекс маси тіла.

Вчені рекомендують вибирати збалансовану дієту і підкреслюють, що недостатнє споживання кальцію (менше 400 мг на день) є чинником розвитку остеопорозу.

Новини Ізраїлю