Личинку мухи витягли лікарі

У журналі BMJ Case Reports вийшла стаття, що розповідає про рідкісний медичний випадок: під шкірою чола жінки оселилася личинка мухи Cordylobia rodhaini.

Історія почалася з того, що 55-річна мешканка Великобританії вирушила в подорож тропічними лісами Уганди. Під час походу їй здалося, що її вкусила комаха, тому що на лобі утворилася невелика припухлість. Місцеві лікарі видали їй у дорогу антибіотиків, але додому вона прибула зі ще більшою гулею, передає Naked Science.

Жінка звернулася до лікаря. Той побачив невеликий отвір у здутті, з якого текла водяниста рідина. Подальші тести показали, що під шкірою є личинка тропічної мухи, відомої як Cordylobia rodhaini.

Відео дня

Читайте такожУ США поширюється паразитоз, що спричиняє серйозні порушення в мозку людини

Сам по собі такий діагноз — рідкість, з 1970 року опубліковано всього 14 звітів про подібні випадки. При цьому Великобританії до цього моменту належав тільки один. У всіх попередніх інцидентах мухи відкладали яйця в місцях, зазвичай покритих одягом: на спині, стегнах та грудях, але жодного разу в ділянці обличчя. Вислухавши розповідь пацієнтки про її подорожі, фахівці висунули припущення, що зараження могло статися, коли та обгорнула волосся мокрим рушником, який сушився на відкритій місцевості.

Процес патогенезу зазвичай проходить наступні стадії. Личинці після введення яйця достатньо трьох днів, щоб вилупитися. Після цього вона проникає в найтонший шар шкіри і робить там маленький отвір для дихання. Потім починається ріст, через що припухлість жінки почала збільшуватися в об'ємі. Вона супроводжується гострими больовими відчуттями. Для того щоб вилупитися, личинці потрібно ще тиждень.

Автори статті пояснюють, що навіть на останній стадії її не слід насильно вилучати з отвору, бо вона прикріплена до шкірної тканини маленькими гачками і шипиками. Така процедура може викликати запальні реакції, якщо личинка під час операції лопне. Лікарі вчинили інакше. Спершу вони закрили отвір вазеліном, щоб позбавити комаха повітря. Через це йому довелося наблизитися до поверхні шкіри, що значно полегшило видалення. Пацієнтка після операції провела чотири дні в лікарні. За словами лікарів, вона повністю відновилася.