Названі тривожні сигнали вашого організму, на які варто звернути увагу / фото medicalxpress.com

Виявлення пухлини на ранній стадії робить лікування раку більш ефективним, скаже будь-який онколог.

Фахівці зазначили, що багато пухлин на ранній стадії розвитку захворювання можуть проявлятися у вигляді ознак, які зазвичай пов'язують з іншими, більш легкими хворобами, пише MedikForum.

Медпрацівники виділили 7 ранніх ознак раку:

Відео дня

1. Кашель і хрипота. Принципове питання – наскільки стійкий кашель? Якщо він не проходить довгий час, супроводжується охриплістю, краще негайно звернутися й обстежити дихальні шляхи, бо кашель, який довго не проходить, може бути ознакою раку.

2. Зміни в роботі травної системи. Такі зміни, які спостерігаються без будь-яких коректив у розпорядку дня і звичному харчуванні, можуть бути ознакою новоутворення в кишечнику.

Читайте такожУчені пообіцяли через рік представити ліки проти раку

3. Порушення в роботі сечового міхура. Почастішання сечовипускання, звичка вставати вночі в туалет, поява крові в сечі – все це ознаки можливих онкологічних процесів. Звичайно, не у всіх випадках. Але тим важливіше раннє, без відкладення, звернення до лікаря.

4. Больовий синдром. Больові відчуття в нормі повинні проходити. Якщо довго не проходять (в будь-якій частині тіла), такі тривалі болі можуть виявитися ознакою розвитку пухлини.

5. Кровотечі. Нез'ясовні причини втрати крові організмом треба з'ясовувати у лікарів, вони теж внесені вченими в перелік ранніх ознак раку.

6. Втрата ваги. Схуднення без видимих причин сигналить про серйозну перебудову в організмі. Часто це ознака розвитку ракових клітин.

7. Труднощі з ковтанням. Відчуття присутності стороннього предмета в горлі може бути раннім передвісником пухлин гортані або щитовидної залози. Звичайно ж, при цьому потрібно негайно записуватися на прийом до лікаря.

Раніше онколог розповів, що найкращий метод профілактики раку — відмова від куріння, правильне харчування та активний спосіб життя.