Ілюстрація REUTERS

Під впливом нічного світла (від мобільного телефона або ноутбука) прискорюється утворення метастатичного раку молочної залози у кістках.

На щорічних зборах Ендокринного товариства в Новому Орлеані ENDO 2019 були представлені дані нового дослідження про вплив нічного світла на поширення раку. Його автори встановили зв'язок між тьмяним нічним світлом (джерелом якого, як правило, є електронні гаджети) і прискореним метастазуванням раку молочної залози на кістки. Раніше про такий зв'язок відомо не було, пише MedikForum.

Читайте такожСмартфони виявилися в сім разів бруднішими від сидіння для унітаза - дослідження

Відео дня

Вчені зазначають, що багато пацієнтів, яким діагностують рак грудей, відчувають на собі вплив нічного світла. Їхній сон псується в результаті стресу, і вони частіше вдаються до смартфонів і комп'ютерів, щоб провести безсонний час.

"Світло від мобільного телефона або ноутбука може викликати порушення кровообігу і тим самим збільшувати ризик виникнення метастатичного раку молочної залози у кістках", - застерегли автори дослідження.

Ці фахівці встановили, що для пригнічення росту метастатичної пухлини молочної залози необхідна наявність непошкодженого нічного циркадного протиракового сигналу мелатоніну. Нічне освітлення, у свою чергу, чинить значний вплив на його вироблення, причому руйнівний вплив.

Раніше вчені попередили, що людству загрожує глобальна епідемія сліпоти. У всьому винні ті години, які ми кожен день проводимо перед екранами телевізорів і комп'ютерів.