Щоденні 20 хвилин на природі знижують рівень кортизолу і стресу / фото pixabay.com

Нетривале перебування на природі сприяє захисту від стресу.

Такого висновку дійшли психологи з Мічиганського університету (США). Вони провели експеримент, який показав, що 20 хвилин на день на природі достатньо для істотного зниження рівня кортизолу, пише MedikForum.

Читайте такожХронічна втома може вказувати на проблеми з імунітетом

Відео дня

Учасники експерименту, 36 людей, що живуть у місті, повинні були за завданням вчених мінімум три рази на тиждень вибиратися на природу – при цьому достатньо було перебувати там 10 хвилин. Так тривало протягом восьми тижнів. Дослідники періодично заміряли в учасників дослідження рівень гормону стресу кортизолу в крові.

За словами фахівців, добровольці могли обирати для перебування на природі будь-який час доби, а також могли присвячувати цьому стільки завгодно часу понад обумовлений ліміт. Місця для відвідувань теж ролі не відгравали. Головною була умова – перейнятися своїм перебуванням на природі. Для цього слід відмовитися від будь-яких інших занять, крім спостереження за природою та роздумів про неї.

Учені визначили той обсяг часу, який доцільно проводити на природі для захисту від стресу. 20 хвилин на день, згідно з їхніми даними, сприяють суттєвому зниженню рівня кортизолу, а разом з ним – й стресу.

Раніше вчені з Єльського університету в ході першого масштабного дослідження за участю людей довели, що депресія здатна прискорити процес старіння мозку.