Пластикові упаковки для зберігання донорської крові не такі вже й безпечні / фото УНІАН

Ховаючись на видноті у кожній лікарні на світі, один продукт став втіленням водночас надзвичайної користі і тривожних ризиків, які пластик несе для здоров'я людей. І цей продукт - упаковка для зберігання крови.

Про це пише Politico, нагадуючи, що вона була запроваджена в 1950-х роках незадовго до того, як США вступили у Корейську війну. На той час, пластикова упаковка була рішенням медичних проблем, яка рятувала життя. Лікарі збирали кров і проводили переливання ще під час Першої світової війни. Але процес тільки починав набирати масштабів. Скляні посудини, які використовувалися для зберігання крові, були далеко не ідеальними. І проблема не лише в тому, що вони розбивалися. Їх важко було підтримувати в стерильному стані. А повітряні бульбашки всередині такого твердого контейнера ускладнювали процес переливання.

Читайте такожНічні походи в туалет виявилися ознакою хвороби

Відео дня

Нові пластикові упаковки, розроблені двома американськими вченими, мали низку переваг. Вони були легкими, дешевими, не розбивалися і займали вдвічі менше місця у холодильниках, ніж пляшки з аналогічним вмістом донорського матеріалу. Вирішувалася і проблема стерильності. Тому що кожна пластикова упаковка була одноразовою.

Популярність такої ємності посилилася ще й одним випадковим відкриттям. Виявилося, що матеріал, який використовувався для пом'якшення пластику - діоктилфталат - впливав на кров'яні клітини як консервант. А це означало, що тепер кров можна було зберігати довше. Поява пластикових упаковок у кожній лікарні і банку крові в світі була лише питанням часу.

Пластик поширився по всій системі охорони здоров'я. Через дешивизну, гіпоалергенність і еластичність він став незамінним матеріалом для всього: він шприців до штучних сердець. Але в останні роки експерти почали застерігати, що широке його використання у медицині може становити ризик для пацієнтів. Через надзвичайну важливість для індустрії, на медичне обладнання не розповсюджуються регуляторні обмеження, які не дозволяють використання певних хімічних речовин з негативним впливом на людське здоров'я. Хоча в цьому конкретному випадку такі речовини мали особливо тісних контакт з тілом.

"Ставлення було завжди поблажливим. Ніби користь використання пластика перевершувала все інше", - каже комісар з питань хімічної політики в адвокатській групі Health Care Without Harm Дорота Напєрська.

Читайте такожПластик шкодить бактеріям в океанах, які виробляють кисень

Наприклад, упаковки для зберігання крові містять діоктилфталат (DEHP). Цей хімікат взаємодіє із червоними кров'яними тільцями, продовжуючи термін їхнього зберігання. Ця речовина використовується для пом'якшення полівеніл-хлориду. У кожній упаковці для зберігання крові на неї припадає до 40% ваги. DEHP не лишається непорушно у своїй сполуці. Він проникає в кров всередині упаковки. Дослідження показало, що за час використання всередньому DEHP втрачає 6-12% від своєї ваги. І це тривожний момент. Тому що речовина негативно впливає на ендокринну систему, на що вказують у хімічній агенції ЄС. Це означає, що DEHP порушує гормональні процеси. Вчені тепер пов'язують DEHP з виникненням астми, раку грудей, ожирінням, діабетом другої групи, низькими показниками IQ, проблемами мозкового розвитку, дефіцитом уваги з гіперактивністю, порушеннями, пов'язаними з аутизмом, і скороченням фертильності у чоловіків.

Читайте такожЄвропа відмовляється від пластику. Коли це зможе зробити Україна

Видання пише, що у Європі були вжиті заходи, щоб вберегти людей від впливу DEHP. Подібні хімікати завдають найбільшої шкоди дітям, тіло яких ще розвивається. Тому дітям і вагітним жінкам особливо радять триматися подалі від пластику. З цих же причин з'явилися певні норми на вміст речовин на зразок DEHP в іграшках. А з 2012 року в Євросоюзі з'явилося обмеження, яке забороняє використовувати подібні сполуки без спеціального дозволу. Однак, виробники медичного обладнання зазвичай отримують поблажки.