Рак став основною причиною смерті в багатих країнах / фото medicalxpress.com

Найбільше людей у світі вмирають внаслідок серцево-судинних захворювань, однак у розвинених країнах з високим рівнем доходу основною причиною смерті став рак, що вбиває пацієнтів у два з гаком рази частіше.

Такі результати масштабного дослідження, опубліковані в журналі Lancet та представлені на щорічних зборах Європейської спільноти кардіологів, передає Бі-бі-сі.

Вивчивши дані про госпіталізацію та смертність понад 162 тисяч пацієнтів віком від 35 до 70 років з 21 країни зі всіх п'яти континентів за 12 років (2005-2016), вчені дійшли висновку, що захворювання серцево-судинної системи залишаються провідною причиною смерті у країнах із середнім і низьким рівнем доходу (КСР та КНР) - на них припадає понад 40% усіх летальних випадків.

Відео дня

Читайте такожНазвано напій, який легко може призвести до раку

Однак у країнах з високим рівнем доходів від проблем із серцем вмирає лише близько 20% населення, в той час як від раку - понад 50%.

За оцінками кардіологів, у 2017 році по всьому світу померло близько 55 мільйонів людей: з них 17,7 мільйона - від хвороб серцево-судинної системи, 4,6 мільйона - від тієї чи іншої форми раку.

"Оскільки захворюваність на серцево-судинні захворювання продовжує падати, рак може стати провідною причиною смерті по всьому світу вже в найближчі десятиліття", - цитує видання EurekAlert Жиля Дажене - почесного професора Університету Лаваля у Квебеку й основного автора дослідження.

У найбідніших країнах люди рідше потрапляють до лікарні з діагнозом "рак", "пневмонія", "хронічна обструктивна хвороба легень" чи з різного роду травмами. У багатих країнах картина рівно зворотна - там це основні причини госпіталізації.

При цьому в цілому рівень смертності в КНР вдвічі вищий, ніж у країнах із середнім рівнем доходів, і в чотири рази перевищує аналогічний показник багатих країн.

При цьому автори дослідження зазначають, що, незважаючи на значний масштаб роботи, її результати не можна вважати універсальними. Наприклад, до числа 21 країни не увійшли держави з Західної та Північної Африки, а також такі великі держави, як Росія чи Австралія.

Дані про країни з низьким рівнем доходів в основному включають держави Південної Азії ійкілька африканських країн.

Повний список країн і територій, які взяли участь в дослідженні: Аргентина, Бангладеш, Бразилія, Зімбабве, Індія, Іран, Канада, Китай, Колумбія, Малайзія, ОАЕ, Пакистан, Палестинська автономія, Польща, Саудівська Аравія, Танзанія, Туреччина, Філіппіни, Чилі, Швеція, ПАР.