Названі захворювання, які передаються в родинах по жіночій лінії / фото womanadvice.ru

Фахівці назвали захворювання, високий ризик яких пов'язаний з успадкуванням певних генетичних варіацій за жіночою сімейною лінією.

Тому важливо знати, чим хворіла не лише мама, але й бабуся, й інші родички, повідомляє MedikForum.

Остеопороз. При цьому захворюванні руйнівний процес зачіпає сполучні тканини, робить кістки крихкими, схильними до ламкості. В основному жертви остеопорозу – це жінки, які досягли 65-річного віку.

Відео дня

Мігрень. Схильність до мігрені пов'язана зі специфічною активністю судин головного мозку, яка у свою чергу обумовлюється генетикою. Уникнути спадкової мігрені може допомогти суворе дотримання правил здорового способу життя: відмова від сигарет і алкоголю, суворий контроль споживаного кофеїну і захист від стресів.

Читайте такожВиявилено безпечний для волосся спосіб лікування раку

Глаукома. Повільно розвиваючись після 50 років, глаукома може стати причиною повної втрати зору. Жінкам, чиї матері або інші родички за жіночою лінією страждали глаукоми, потрібно регулярно проходити огляди в офтальмолога. У них захворювання розвивається набагато частіше, ніж у чоловіків.

Хвороби серця і діабет. Смертність жінок від наслідків хвороб серця і діабету другого типу дуже висока. Не в останню чергу тому що існують генетичні фактори, що впливають на розвиток цих хвороб. Зокрема, жінки успадковують від матерів певний тип жировідкладення: якщо жир відкладається за типом фігури «яблуко», ризик розвитку серцевих порушень й діабету підвищується.

Рак молочної залози і яєчників. Специфічна й така, що успадковується в родині за жіночою лінією мутація генів (така ж, як в Анджеліни Джолі), є однією з причин появи раку молочної залози та яєчників. При наявності цих типів раку у родичок жінкам необхідно регулярно обстежуватися.