REUTERS

Дівчинка-підліток підхопила інфекцію, коли випадково вдихнула спори цвілі. За словами її матері, це призвело до того, що вона кашляла до тих пір, поки не захлинулася власною кров’ю і не померла.

Джейд Ауенс було 14 років. Вона жила в містечку Стокпорт в Англії, пише Newsweek. Все почалося з незначної інфекції в грудній клітині. А вже через три тижні після того школярка померла. Джейд скаржилася на симптоми, схожі на ті, які спостерігаються під час грипу. Вона відвідала сімейного лікаря, який виписав їй антибіотики.

Читайте такожСвітом шириться новий "супергрибок": чим це загрожує людству

Відео дня

Але наступного дня її бабуся, яка працювала медсестрою, відправила дівчинку в кімнату невідкладної допомоги після того, як її дихання пришвидшилося, а шкіра змінила колір.

Сім’я Джейд була здивована, коли лікарі сказали, що в неї був діабет першої групи. Аналізи показали, що у неї розвинувся гострий кетоацидоз. Це серйозне ускладнення діабету, коли тіло виділяє надто велику кількість кетонових тіл. Лікарі ввели інсулін, але це не дало ніякого ефекту. Тому було ухвалене рішення ввести школярку в кому з метою порятунку її життя. Через п’ять днів Джейд Ауенс прокинулася і почала процес одужання, який тривав два тижні. В цей час вона лишалася в лікарні.

«Це було полегшенням», - сказала її мама на ім’я Луїс.

Але потім одного ранку у дівчинки почався кашель. Луїс приїхала в лікарню, де лікарі їй сказали, що намагаються стабілізувати стан її доньки. Через 20 хвилин після того Джейд померла. Згодом медики з’ясували, що вона страждала від мукормікозу.

Читайте такожForeign Policy: Світ котиться до апокаліпсиса у хворобах, але всім начхати

Це рідкісний стан, спричинений певним видом грибків, які живуть в ґрунтах. Зокрема, їх можна знайти в органічних матеріалах, які розпадаються: у тваринному гної, листі, компості тощо. Такі грибки частіше зустрічаються в ґрунтах, ніж в повітрі. Крім того, вони більш активні влітку і восени, а не в зимові й весняні місяці.

Грибок атакував імунну систему дівчинки, змусивши клітини в її дихальних шляхах відмирати. Кров’яні тільця в її горлі прорвалися назовні, спричинивши кровотечу, від якої вона померла.

«Вона захлиналася власною кров’ю і намагалася її відкашляти. Це був кошмар, який назавжди лишиться зі мною. Я ніколи не забуду, як зайшла в кімнату і побачила власну доньку всю в крові», - каже Луїс.

Більшість людей невразливі до таких грибків. Але ті, чий імунітет ослаблений, можуть вдихнути спори. Тоді інфекція може почати руйнувати легені й пазухи носа.