Учені поки що не знають, наскільки серйозною є загроза / tsn.ua

У США стався другий зафіксований в медичній літературі випадок зараження людини рідкісною інфекцією Thelazia gulosa – паразита, який перетворює очі в осередок розмноження черв'яків.

Про це пише ТСН з посиланням на Science Alert.

Читайте такожУчені розповіли, чим можна заразитись у громадському туалетіЗазначається, вчені побоюються, що мова йде про новий тип зоонозів в США – це інфекційні хвороби, що звичайно поширені у тварин, але здатні іноді передаватися від тварин до людини.

Відео дня

Учені поки що не знають, наскільки серйозною є загроза. Причини, з яких цей вид почав заражати людей лише зараз, залишаються незрозумілими.

У звіті про другий випадок інфікування йдеться про 68-річну пацієнтка з Небраски, яка провела зиму в Каліфорнійській долині Кармель. Під час відпочинку в лютому 2018 вона любила виходити на пробіжку. Одного разу під час бігу вона звернула крутою стежкою і наштовхнулася на рій маленьких мух.

«Вона згадує, як змахувала їх зі свого обличчя та випльовувала з рота», – пояснюють дослідники у своєму звіті.

Наступного місяця жінка помітила запалення в правому оці. Причина дискомфорту з’ясувалася незабаром. Промиваючи очі водою з-під крана, жінка вимила прозорого круглого хробака, який рухався, довжиною близько 1,25 сантиметра. І він був не один. Вона змогла витягти зі свого ока ще одного хробака, а на наступний день відвідала офтальмолога. Той знайшов третього паразита, і прописав пацієнтці мазь з антибактеріальним антибіотиком.

За кілька тижнів жінка повернулася додому до Небраски, втім відчуття запалення та «чужорідного тіла» в очах все ще залишалося. Під час нового обстеження в офтальмолога їх поставили діагноз - помірний двосторонній папілярний кон'юнктивіт. Нових паразитів в оці не знайшли. Але після візиту до лікаря жінка знайшла і витягла з ока четвертого хробака. На щастя, він був останнім, і її кон'юнктивіт зник.

Як раніше повідомляв УНІАН, хробак 15 років їв мозок чоловіка, поки лікарі його не видалили.