Ілюстрація REUTERS

8,2 мільйона людей помруть в найближчі роки через свої повсякденні шкідливі звички, якщо не почнуть змінюватися та інвестувати у своє майбутнє.

Про це говорили лікарі та науковці з різних континентів, які з’їхались днями до Парижа на медичну конференцію щодо зменшення ризиків неінфекційних захворювань, йдеться в матеріалі ТСН.

Повсякденні звички викликають чимало захворювань, серед них і 200 видів раку. За останніми даними ВООЗ, найчастіше на планеті діагностують рак легень і грудей – по 2,09 мільйона випадків за 2018 рік, але саме рак легень призвів до смерті у більшості випадків. Захворювання напряму пов’язане з курінням (як власне і багато інших хворіб).

Відео дня

«Щоби зменшити шкоду від куріння, науковці започаткували програму «Tobacco harm reduction/зменшення шкоди для курців». Вона спрямована на поширення інформації на перший погляд очевидної, як, наприклад, що сам нікотин, хоча і викликає залежність, та не призводить до раку, а проблеми зі здоров’ям виникають саме через хімічні реакції, які відбуваються під час згорання тютюну і виділення токсинів. Тож, якщо замінити горіння – зменшується і шанс почути страшний діагноз», - пише автор матеріалу.

Читайте такожЧерез критику британських і австралійських учених ВООЗ пом'якшила свою позицію щодо електронних сигарет

Ідею почули та підтримали тютюнові компанії, і за кілька років запропонували на вибір варіанти альтернативних нікотинових продуктів, але з меншим ризиком (в жодному разі не читати як безпечні – ред.): електронні сигарети, які нагрівають рідини, які містять нікотин; продукти без горіння, які нагріваються до 350 градусів і «тліють» порівняно зі звичайною сигаретою, яка згорає за 600 градусів і вище, а разом з цим плавить всі важкі домішки; бездимний/жувальний тютюн типу «снюс», нікотинова сіль і всілякі нікотинові пластирі, пігулки, спреї.

«70% курців прагнуть кинути курити й лише 5% вдається це без допомоги. Саме тому зменшення шкоди таке важливе, щоб люди мали альтернативу отримання нікотину, але не таку згубну. Державна інстанція в США, яка відповідає за контроль якості продуктів FDA, встановила, що один з виробів без згорання містить на 95% менше шкідливих речовин, ніж сигаретний дим. Це стосується різних хімічних з'єднань, включаючи в себе чадний газ, канцерогени, акролеїн, формальдегід, бензопірен», – заявляє єгипетський професор Тарек Сафвет.

За даними одного з виробників тютюнових виробів, понад 500 тисяч повнолітніх курців в Україні та 9 мільйонів людей у світі вже відмовились від куріння сигарет на користь продукту з меншим ризиком для здоров’я.