Ілюстрація\ REUTERS

У світі не відзначається різкого зростання захворюваності смертельним коронавірусом, незважаючи на сплеск в китайській провінції Хубей.

Читайте такожУ Китаї знайшли ефективний спосіб боротьби з коронавірусом

Про це заявили у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ), передає Бі-бі-сі. Єдине виключення - це ситуація на круїзному лайнері, пришвартованому біля берегів Японії, на якому зареєстровано 44 нових захворювання вірусом.

Відео дня

За даними ВООЗ, збільшення рівня смертності серед хворих або тяжкості перебігу захворювання також не відзначається. За останніми повідомленнями, у Китаї від коронавіруса померла ще 121 людина, а загальне число жертв інфекції досягло 1380.

Китайська Національна комісія з питань охорони здоров'я повідомляє, що станом на 13 лютого загальне число хворих зросло до 63 851 людини. Серед померлих - шість медичних працівників, всього ж вірусом заразилися 1716 медиків.

Один із загиблих - лікар Чи Венліань, який намагався попередити владу про вірус, але був звинувачений у поширенні чуток. Він був одним з перших, хто попередив про спалах коронавіруса 2019-nCov, і сам ним заразився. Він помер 7 лютого.

У провінції Хубей за останню добу зафіксовано 116 смертей і 4823 нових випадки захворювання. Це менше, ніж за попередню добу, коли померло 240 осіб і захворіли близько 15 тис.

За словами глави програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я Майка Райана, ці дані не означають істотної зміни траєкторії недавнього сплеску рівня захворюваності. За межами Китаю зареєстровано ще два летальних результати і 447 випадків зараження в 24 країнах, додав він.

13 лютого про першу смерть від коронавіруса оголосили в Японії. Померла літня жінка у віці за 80, яка жила в Канагаві, на північний захід від Токіо. Японські ЗМІ повідомили, що її діагноз був підтверджений вже після смерті, і вона не мала ніякого відношення до епіцентру сплеску в китайській провінції Хубей.

Також 13 лютого держдепартамент США заявив, що стурбований можливими наслідками зростання захворюваності в Північній Кореї, влада якої поки не інформувала про випадки захворювання.

У ситуації з туристичним лайнером, який перебуває на карантині в японському порту Йокогама, людей, які заразилися, забирають до лікарні на березі, решта ж на борту в основному проводять час у своїх каютах. Всього на борту 3700 осіб, і поки ще не всі з них були протестовані на наявність вірусу.

14 лютого японська влада оголосила, що дозволить пасажирам старшим 80 років і тим, у кого тест на вірус негативний, висадитися на берег. За словами міністра охорони здоров'я Кацунобу Като, вони зможуть зійти на берег, але повинні знаходитися в житлових приміщеннях, виділених для цього урядом країни, повідомляє видання Japan Times.

Тим часом ще одне круїзне судно - "Вестердам", на борту якого знаходиться понад 2 тис. осіб, зараз стоїть в доці в Камбоджі, після того як його відмовилися прийняти порти Японії, Тайваню, Гуаму, Філіппін і Таїланду, хоча на борту не було хворих пацієнтів.

Сам осередок поширення вірусу - провінція Хубей перебувала в стабільному стані до сплеску захворюваності 12 лютого. Нові випадки зараження і смертей призвели до того, що число жертв коронавіруса у країні перевищило 1350, а загальне число заражених склало майже 60 тис.

За словами Майка Райана з ВООЗ, сплеск числа хворих відображає зміну способу діагностики вірусу: до моменту діагностування багато людей вже були хворі кілька днів або навіть тиждень.

У Великобританії офіційні особи намагаються відстежити контакти тих, хто харазився коронавірусом. Жінка, яка прилетіла в лондонський аеропорт Хітроу з Китаю кілька днів тому і самостійно приїхала в лікарню на таксі, стала дев'ятою в країні, у кого діагностовано Covid-19.

Австралія продовжила заборону на в'їзд приїжджаючих з материкового Китаю ще на тиждень, до 22 лютого.

У Китаї в декількох провінціях закрили школи до кінця лютого.

У В'єтнамі, який межує з Китаєм, тисячі людей у селах неподалік від столиці Ханоя були поміщені в карантин після виявлення декількох випадків коронавіруса. Влада підтвердила як мінімум 16 випадків захворювання.

Червоний Хрест закликав до полегшення санкцій відносно Північної Кореї, що дозволило б агентству з надання допомоги переводити туди кошти на закупівлю обладнання. Країні терміново необхідні набори для тестування на вірус і захисний одяг для підготовки до можливого спалаху.