Чому варто їсти вівсянку вранці / ImagesByClaire / flickr.com

Ось тільки одна з причин почати свій день з тарілки вівсянки — овес неймовірно поживний, але містить небагато калорій, що робить цю страву хорошою для схуднення, підтримки здорової ваги.

Як повідомляє MedikForum, дієтологами було названо кілька причин починати день з тарілки вівсяної каші.

"Вівсянка з цільного зерна — один з найкорисніших продуктів на сніданок: її вирізняє високий вміст клітковини та білка. Овес має багато корисних для здоров'я властивостей, включаючи втрату ваги, зниження ризику серцевих захворювань", - зазначають фахівці.

Відео дня

Читайте такожЛікар розповіла, кому не можна їсти млинці

За словами дієтологів, продукт забезпечує організм кількома ключовими поживними речовинами й антиоксидантами - вітамінами B1 (тіамін), B5 (пантотенова кислота), фолатом, марганцем, цинком, міддю. Одна стандартна чашка вівсянки - це 166 калорій, 5,94 г білка, 4 г харчових волокон, 3,56 г жиру.

Вони вказали на наступні причини починати день з тарілки цієї каші.

Допомагає знизити рівень холестерину. Дослідження показали: вівсянка містить велику кількість бета-глюкану. Цей тип розчинних волокон ефективний для зниження рівня загального рівня холестерину.

"Додавання вівса в раціон зменшує ризик серцевих захворювань за рахунок скорочення рівня холестерину", - констатують дієтологи.

Дозволяє втрачати вагу. Високий вміст клітковини в крупі сприяє тривалому відчуттю насичення. Бета-глюкан сприяє вивільненню пептиду гормону ситості YY (PYY), тим самим знижуючи загальне споживання калорій, запобігаючи ожирінню, допомагаючи худнути.

Стабілізує рівень цукру в крові. Споживання вівса покращує реакцію організму на інсулін, може допомогти знизити високий рівень цукру в крові. Багато наукових робіт свідчать: вівсянка позитивно впливає на механізми контролю цукру в крові у людей з діабетом 2 типу.

Оздоровлює мікрофлору кишечника. Для тих, хто схильний до запорів, млявого травлення, "ледачого" кишечника, — ось причина починати день з тарілки вівсянки — вона стимулює розвиток корисних бактерій в травному тракті, сприяє регулярній дефекації.

Знижує ризик розвитку астми. Різні дослідження показують, що овес допомагає запобігти астмі в дітей, якщо давати його в ранньому віці.