Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ України поінформували про обмежувальні заходи в Італії у зв'язку з коронавірусом.

Як ідеться в рекомендаціях МЗС України від 11 березня, на додаток до рішення уряду Італії від 7 березня, згідно з яким було закрито на карантин та введено додаткові обмежувальні заходи на території всього регіону Ломбардія та в 11 провінціях країни: Модена, Парма, П'яченца, Реджо-Емілія, Ріміні, Пезаро й Урбіно, Венеція, Падова, Тревізо, Асті та Алессандрія, 9 березня було прийнято новий декрет уряду Італії, що обумовлюється зростанням кількості осіб, інфікованих коронавірусом.

Відповідно до нового декрету, що діє з 10 березня до 3 квітня, для органів центральної та регіональної влади, а також приватних компаній і громадян запроваджено нові додаткові обмежувальні заходи.

Відео дня

Запроваджені раніше заходи поширюватимуться на всю територію Італії, а не на окремі провінції.

Читайте такожКоронавірус в Італії: як виглядають популярні локації без туристів (фоторепортаж)

У МЗС заявили, що ці заходи включають серед іншого заборону залишати межі регіонів без особливої потреби, а також обмеження в’їзду інших осіб до цих регіонів.

"Будь-який переїзд має супроводжуватися заповненням спеціальної заяви (при цьому міжнародні аеропорти працюють у звичному режимі, італійським громадянам та іноземцям дозволяється виїхати до місця свого проживання, у т.ч. в інші держави, залізничне сполучення не припиняється, продовжує роботу громадський транспорт)", - йдеться у повідомленні.

Також заходи передбачають заборону на проведення усіх видів культурно-мистецьких заходів та спортивних змагань, зокрема залишаються закритими всі школи та виші; зачинено музеї, театри, кінотеатри, дискотеки, спортивні зали, басейни, культурні центри, соціальні та рекреаційні центри; встановлено єдиний режим роботи закладів громадського харчування, які мають працювати з 6:00 до 18:00; керівникам установ та компаній рекомендується відправити працівників у відпустки, а офіси перевести на дистанційний режим роботи; призупинено проведення усіх конкурсних процедур з прийому кандидатів на роботу; введено заборону на проведення організованих маніфестацій та будь-яких інших масових заходів.

Італійська єпископська конференція ухвалила рішення про закриття з 8 березня всіх церков та соборів, а також скасування усіх видів богослужінь.

"Рекомендуємо громадянам України, які вже перебувають в Італії, виявляти підвищену увагу та обережність, уникати безпідставного пересування територією країни, бажано повідомити про своє місце перебування та контактні дані до найближчої консульської установи України або зареєструватися на веб-ресурсі: friend.mfa.gov.ua", - зауважили в МЗС.

Читайте такожУ МАУ розповіли, які рейси скасують через коронавірус

Дипломати просять українців зважати, що правоохоронні органи встановили спеціальні контролі на виїздах з усіх населених пунктів, які перевіряють транспорт з метою з’ясування мети виїзду/в’їзду. Пересуватися дозволено у зв'язку з роботою, медичним направленням і невідкладними справами. "Для підтвердження мети, на вимогу поліції, слід заповнити спеціальний бланк, де особа бере на себе повну відповідальність за свої дії. При цьому за порушення встановлених заходів передбачена кримінальна відповідальність та позбавлення волі на термін від 3 місяців до 3 років", - йдеться у повідомленні.

Крім того, в Італії державні та приватні установи масово переходять на он-лайн режим роботи за допомогою системи Smart Working (гарантовано надаються лише термінові послуги).

Людям похилого віку перебувати на вулиці заборонено. Усім іншим пересування по місцях проживання дозволене, але виключно з конкретною метою, яку необхідно пояснити, у разі необхідності, представникам правоохоронних органів, на які покладено функції контролю за виконанням передбачених декретом уряду норм.

Особи, які мають температуру тіла вище 37,5 градусів, мають залишатися вдома і викликати лікаря (самостійно йти до лікарень заборонено), а особам, в яких підтверджено коронавірус, проте вони перебувають на домашньому карантині, суворо забороняється залишати помешкання.

В Італії супермаркети працюють у звичайному режимі, але у вихідні мають залишатись зачиненими великі торговельні центри та моли. Також масово скасовуються авіарейси.

"У зв’язку з обмежувальними заходами деяких країн та авіакомпаній щодо здійснення рейсів до/з Італії наполегливо радимо завчасно відслідковувати інформацію щодо вильоту ваших рейсів, яка є доступною на офіційних сайтах італійських аеропортів (та аеропортів інших держав) та у спеціальних програмах для мобільних телефонів. Крім того, як правило, авіакомпанії заздалегідь відповідно інформують пасажирів на адреси електронної пошти та номери мобільних телефонів, які пасажири вказують при бронюванні авіаквитків", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожПорожні вулиці, туристів обмаль: який вигляд має Італія у карантині (фото)

У МЗС наголошують, що пасажирські авіакомпанії здійснюють діяльність на основі міжнародного законодавства та законодавства країн реєстрації.

"Щоб знати права пасажирів у випадку затримки або скасування рейсу, втрати багажу або інших нештатних ситуацій, що сталися з вини авіаперевізника, радимо ознайомитись з положеннями Конвенції про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень (Монреальська конвенція 1999 року) за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995%20594, а також з підготовленою Мінекономрозвитку України таблицею щодо можливих моментів у обов'язках перевізника та сум компенсації шкоди за посиланням: http://kutt.it/MC99", - йдеться у повідомленні.