Ілюстрація REUTERS

Син 68-річної жінки, яка, за непідтвердженою інформацією, померла від коронавірусу в Білорусі, написав заяву до міліції на президента країни Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє Белсат. За інформацією видання, 2 квітня в обласній клінічній лікарні у Вітебську від пневмонії померла 68-річна жінка. У неї був виявлений коронавірус. Однак в офіційних джерелах про її смерть так і не повідомили. У соціальних мережах інформація з'явилася 3 квітня.

Лідія Матвєєва лежала у відділенні неврології в Вітебській обласній клінічній лікарні протягом декількох тижнів. "У мами довгий час боліла спина, вона почала ходити до лікарів, її поклали у Вітебську обласну клінічну лікарню. І після МРТ виявили доброякісну пухлину на хребті. Провели операцію, вона пройшла успішно. І буквально через два дні вона почала кашляти, піднялася висока температура. Діагноз міняли три рази", – коментує ситуацію син померлої жінки Олександр Матвєєв.

Відео дня

Читайте такожЛукашенко припустив, що коронавірус вже підхопили мільйони людей, і давши нові поради

Він живе у Франції і не може приїхати до Білорусі, поки закриті кордони. Він регулярно підтримував зв'язок з мамою телефоном, поки її не перевели до реанімації. Після цього про стан жінки інформували родичі, які живуть у Білорусі:

"Їй прописали антибіотики, і через кілька днів вона опинилася в реанімації з важкою формою пневмонії під апаратом ШВЛ. 2 квітня вона померла. Ніяких офіційних коментарів від лікарні ми не отримали, додзвонитися було не можливо. Про її стан і смертьі ми змогли дізнатися лише через знайомих лікарів. Діагноз коронавірус був поставлений тільки в морзі", - каже одна з родичок померлої.

За словами родичів померлої жінки, до того моменту, як Лідію Матвєєва перевели в реанімацію, її лікували в одній палаті: "Відділення неврології Вітебської обласної клінічної лікарні, там вона лежала, нікуди її не перевели. У звичайній палаті, поруч було кілька людей. Що з тими людьми – ми не знаємо".

Читайте такожУ Білорусі зафіксували першу смерть від коронавірусу: помер актор театру - ЗМІ

Щоб перевірити цю інформацію, видання звернулося до відділення неврології Вітебської обласної клінічної лікарні, але там порадили звернутися до вищого керівництва: "В адміністрацію телефонуйте, будь ласка, у мене немає такої інформації". Однак на телефонні дзвінки в адміністрації ніхто не відповідає.

Олександр Матвєєв був шокований подією і в розпачі звернувся із заявою в Полоцький РВВС. Заяву у чоловіка прийняли і зареєстрували під номером 547 039. Ось текст заяви:

"Вимагаю порушити кримінальну справу проти Лукашенка Олександра Григоровича, 30.08.1954 р., уродженця сел. Копись, Республіка Білорусь. Який, перебуваючи на посаді Президента Республіки Білорусь, не вжив необхідних заходів щодо захисту населення від розповсюдження особливо небезпечного вірусу, в результаті чого 02.04.2020 року в обласній клінічній лікарні міста Вітебська померла Матвєєва Лідія Дмитрівна".

Читайте також"Комусь буде на руку": Лукашенко назвавши коронавірус психозом

Свою заяву Олександр Матвєєв коментує наступним чином: "Страшно те, що ніякої інформації людям не надходить, прізвища загиблих не публікуються офіційно, все приховується. Люди повинні знати, що відбувається у нас в країні. Карантин необхідний, необхідно захистити лікарів". 4 квітня Лідію Матвєєву поховали в закритій труні на армійському кладовищі в Полоцьку. У той же день до родичів померлої приїхали співробітники міліції з перевіркою за заявою.

Як повідомляв УНІАН, жертвами коронавірусу в Білорусі стали вже 13 людей. Цю цифру озвучили 6 квітня в МОЗ республіки.

Читайте також: