newsru.co.il

Вчені опублікували відкритий лист в журналі Annals of Neurology, в якому описали ризики процедури, що проводиться неспеціалістами, пише Лента.ру .

Стимуляція мозку без оперативного втручання являє собою потенційно новий метод лікування неврологічних і психічних захворювань. Дослідження показують, що транскраніальна стимуляція постійним струмом (ТЕС-терапія), яка проводиться за допомогою електродів, прикріплених до шкіри голови, може підвищити пізнавальні здібності, а також полегшити симптоми тривоги або депресії. Проте вчені вважають, що одним з мінусів ТЕС-терапії може бути те, що відповідні пристрої відносно легко зробити в домашніх умовах.

Відео дня

Читайте такожНейробіологи: підлітковий бунт - це хвороба

Останнім часом все більше людей готові використовувати саморобні прилади в якості альтернативи антидепресантів та інших лікарських препаратів, а також для посилення пам'яті, уваги і творчих здібностей. За словами нейробіологів, зростання кількості публікацій, присвячених ТЕС-терапії, змушує DIY-користувачів вважати, що вони можуть принести собі користь, імітуючи наукові дослідження. Вчені застерігають від такої омани. Результати електростимуляції мозку можуть бути непередбачуваними і шкідливими для когнітивних функцій, а також здоров'я в цілому.

Читайте такожУ кишечнику знайшли бактерії, що маніпулюють психікою людини

Відкритий лист підписали 39 нейробіологів. Вони підкреслюють, що можливі ризики ТЕС-терапії ще не вивчені. Наприклад, вплив електродів може неконтрольовано поширитися на інші ділянки мозку. Крім того, невідомо, чи є зміни незворотними, однак вони можуть бути досить потужними, якщо стимуляція проводиться періодично протягом тривалого часу. Такі фактори, як стать, особливості анатомії черепа, вживання ліків і навіть переважна рука, також здатні впливати на результати ТЕС-терапії.

DIY (від англ. Do It Yourself — «зроби це сам») — діяльність, що включає в себе самостійне виготовлення або удосконалення різної продукції широкого споживання, включаючи техніку, обладнання, комп'ютерні ігри, фільми, музику або продукти харчування.