В Нідерландах збирають грудне молоко для лікування від коронавірусу / фото УНІАН

Клініка в Нідерландах шукає добровольців серед жінок, які б погодилися пожертвувати своє грудне молоко. Вчені хочуть перевірити, чи можна його використати для запобігання зараження коронавірусом.

Як пише Newsweek, представник Дитячої клініки Емма при Амстердамському університетському медичному центрі сказав, що на заклик вже відгукнулися 5 тисяч жінок. Повідомлення на спеціальну електронну скриньку почали надходити з моменту, коли вчені з'явилися на телебаченні й закликали добровольців взяти участь в дослідженні.

"Ми очікуємо, що значна частина цих жінок справді пожертвує грудне молоко. І ми дуже раді, що їх так багато", - повідомили в клініці.

Відео дня

Читайте такожNewsweek: Коронавірус мутував і став більш заразним, але чи менш смертельним?Добровольців попросять здати 100 мілілітрів грудного молока. Вчені дослідять ці зразки, щоб встановити відсотковий вміст антитіл проти коронавірусу в них. У ВООЗ оголосили про виявлення  антитіл проти COVID-19 в грудному молоці, однак, не відомо, наскільки вони сильні. Також ніхто не знає, як довго вони зберігаються в тілі і чи можуть захистити від хвороби.

"Грудне молоко можна потенційно використати для захисту груп ризику, коли почнеться друге хвиля. Ми думаємо, що після пиття молока антитіла чіпляються до поверхні нашої слизової оболонки. Після цього вони атакують частинки вірусу до того, як вони зможуть проникнути в тіло", - сказав голова Дитячої клініки Емма Ганс Ван Годоевер.

Читайте такожNature: Вчені знайшли докази, що антитіла захищають від повторного зараження COVID-19Він додав, що жінки, які, самі того не знаючи, були заражені коронавірусом, теж можуть мати антитіла. І такі клітини можна знайти в їхньому грудному молоці.

"Таким чином ми шукаємо матерів, які були заражені коронавірусом. Але зареєструватися можуть навіть ті, хто не хворів", - додав вчений.

У Нідерландах заклик до здачі зразків прозвучав того ж тижня, коли було опубліковане спеціальне дослідження в журналі JAMA. В ньому йшлося про те, що передача коронавірусу через грудне молоко малоймовірне.

Також цього місяця під час Всесвітнього тижня грудного годування ВООЗ закликав матерів продовжувати годувати своїх дітей власним молоком, попри пандемію коронавірусу.

Коронавірус й імунітет проти нього: що відомо?