Глобальний форум із нікотину (GFN) об'єднує людей, пов'язаних із трансформацією куріння: політиків, експертів в області охорони здоров'я, науковців і виробників. В онлайн-дискусії учасники представили останні дані про досягнення в області нікотинової науки, світової боротьби з епідемією куріння та етичні аргументи на користь продуктів зі зниженим ризиком.

Зміст форуму було пов'язано з впливом пандемії COVID-19 і як хвороба переноситься курцями. Зростаюча кількість доказів вказує – куріння не є фактором ризику сприйнятливості до вірусу. Ріккардо Полоза, засновник Центру передового досвіду щодо прискорення зниження шкоди (CoEHAR), зазначив, що у користувачів електронних сигарет ймовірність зараження коронавірусом у 4 рази нижче. Це пояснюється виробленням захисних реакцій організму. Такі висновки підтверджені також іншим дослідженням, в якому лише 9% госпіталізованих з COVID-19 – курці.

Читайте такожВчені виявили новий незрозумілий зв'язок між коронавірусом і курінням

Відео дня

Константінос Фарсалінос, доктор медицини і науковий співробітник Центру кардіохірургії Онассіса в Афінах, представив ізраїльське дослідження, в якому серед 115 000 діагностичних тестів на COVID-19 серед курців, тільки 4 000 були позитивними, і користувачі електронних сигарет хворіли набагато рідше. Це пояснюється тим, що нікотин має протизапальну дію, а саме запалення є причиною прогресування захворювання.

Роберто Сассман, старший науковий співробітник і лектор з фізики в Національному університеті Мексики, підкреслив, що у період пандемії суспільство піддається тонам дезінформації. Так само було з торішньої новиною про постраждалих від вейпінгу американців: 66% думали, що хвороби викликав сам девайс, і тільки 28% знали, що сплеск захворювань був викликаний ТГК речовинами, що містяться в неякісних рідинах. 

Разом із дезінформацією перешкоджає вирішенню проблеми куріння недовіра до альтернативних продуктів. Мойра Гілхріст, віце-президент із комунікацій продукції зниженого ризику великої тютюнової компанії, розповіла, що заборона таких продуктів деякими країнами обмежує можливості курців щодо зниження ризиків для здоров'я. Однак тютюнові компанії вже рухаються до досягнення майбутнього без сигаретного диму: на кінець березня 2020 року 10,6 мільйонів жінок і чоловіків кинули курити і перейшли на електронні системи нагріву тютюну. 

Державам важливо займати активну позицію, вважає Патриція Ковачевич, незалежний консультант і всесвітньо відомий експерт з питань нікотину. На її думку, регулювання – потужний інструмент, що сприяє зниженню шкоди від тютюну. Одним з ефективних методів є пропорційне регулювання, яке підтримується надійними науковими даними, заснованими на здоровому глузді. За оцінками експертів, за підтримки держави і громадянського суспільства, повністю припинити продажі сигарет можна протягом 10-15 років.

«Менш ніж за півроку було опубліковано 21 000 статей про COVID-19 (близько 116 нових робіт у день). А про електронні альтернативи курінню – 5 000 статей за 10 років. Це доводить – курці все ще не володіють достатньою інформацією, щоб зробити усвідомлений вибір», – підсумував Ріккардо Полоза.