Перспективна Європейська вакцина від COVID не виправдала надій / REUTERS

Препарат-кандидат у вакцини від COVID-19 німецької компанії CureVac за результатами другої фази проміжних випробувань не досягнув очікуваних показників ефективності.

Про це повідомляє DW, посилаючись на інформацію компанії.

"У безпрецедентних до сьогоднішнього дня умовах, пов'язаних з наявністю як мінімум 13 варіантів вірусу, в групі учасників випробувань за результатами проміжного аналізу була виявлена попередня ефективність в 47 відсотків щодо захворювання COVID-19 всіх рівнів тяжкості. Таким чином, статистично вакцина-кандидат не виконала критеріїв для визнання випробувань успішними", - йдеться в повідомленні CureVac.

Відео дня

За даними компанії, перші проміжні аналізи показали, що ефективність вакцини залежить від віку учасників випробувань і штамів вірусу. Дослідження ефективності препарату буде продовжено до отримання остаточних результатів.

Глава CureVac Франц-Вернер Хас при цьому підкреслив важливість розробки вакцин від  COVID другого покоління, адже кількість штамів коронавірусу зростає.

Читайте такожНімецькі науковці перевірили наслідки комбінації двох різних вакцин від COVID

Друга фаза проміжних випробувань вакцини від CureVac проходила в декількох країнах, в ній брали участь 40 тисяч добровольців. За стандартами ВООЗ, для визнання препарату ефективним необхідна ефективність вище 50%.

Вакцина CureVac розроблялася на основі мРНК-технології – на ній засновані ефективні вакцини BioNTech/Pfizer і Moderna. В ЄС і США на препарат покладалися великі надії. Розміщення акцій CureVac на американській біржі минулого року було успішним, але після повідомлення про провал другої фази випробувань вартість акцій компанії обвалилася на 52 відсотки.

Вас також можуть зацікавити новини