Ілюстрація \ REUTERS

Провідний вчений Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Соумя Свамінатан припустила, що взяття під повний контроль пандемії COVID-19 може зайняти до 5 років.

Читайте такожВООЗ застерегла про новий спалах COVID-19 після пом’якшення карантину

Не варто розраховувати на те, що в червні або навіть у вересні пандемія коронавірусу буде під повним контролем людства. Принаймні, в це не вірить жоден з провідних вчених ВООЗ, сказала Соумя Свамінатан. Вона заявила, що для повного контролю над пандемією може знадобитися до 4-5 років, і це залежить від ефективності карантинних заходів, розвитку ефективних вакцин і мутацій вірусу, тобто рівня його заразності.

Соумя заявила в інтерв'ю Financial Times, що 4 або 5 років здаються їй цілком реалістичним строком для контролю над хворобою. Звичайно, поява надійної вакцини може значно прискорити цей процес, але існує безліч аспектів, що впливають на її безпеку та ефективність, також слід враховувати і виробничі потужності фармацевтичних компаній. За її словами, на даний момент вакцина "здається кращим виходом".

Як пише видання, за словами вчених, ніхто не може передбачити, коли коронавірус зникне, і чи відбудеться це взагалі. Але ослаблення карантинних заходів без належного контролю може породити чергову хвилю хвороби, і владі "доведеться знову підраховувати тіла в морзі". Це абсолютно новий вірус, що обрушився на людство, тому робити якісь обґрунтовані передбачення досить проблематично, заявив доктор Майк Райан, який очолює програму ВООЗ з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я. "У нас є надія - якщо ми знайдемо високоефективну вакцину, яку ми зможемо розіслати всім, хто її потребує, ми можемо спробувати усунути цей вірус", - зазначив Райан.

Як повідомляв УНІАН, в світі від COVID-19 загинули вже майже 300 тис. осіб. Лідером за кількістю смертей і підтверджених випадків захворювання залишаються США. Кількість підтверджених випадків COVID-19 у світі досягає 4 347 015. При цьому, 1 548 547 осіб одужали.

Читайте також: