Більшість смертей від Covid-19 припадає на нещеплених людей / фото REUTERS

Незабаром людство подолає 60% шляху в боротьбі з пандемією коронавірусу, проте не виключено, що доведеться зіткнутися з багатьма несподіваними перешкодами.

Про це заявила головний науковий співробітник Всесвітньої організації охорони здоров'я Сумья Свамінатан в інтерв'ю швейцарській газеті SonntagsBlick.

За її словами, прогнозувати терміни завершення пандемії поки зарано.

Відео дня

"Було б передчасно говорити, що ми скоро це подолаємо, це не так. Для цього занадто багато залишається невідомим. Зокрема, несподівана поява нових штамів", - зазначила Свамінатан.

Вона додала, що в деяких частинах світу вже вакциновано від коронавірусу від 70 до 80% населення. Однак в інших країнах, наприклад, у Африці, менш як 4% населення повністю щеплені.

Читайте такожВ ООН і ВООЗ планують до кінця року вакцинувати 40% населення планети

"Чим більше ми будемо миритися з таким станом справ, тим вищий ризик появи нових варіантів (коронавірусу, - УНІАН). Ось чому ВООЗ закликає використовувати всі наявні дози вакцин для збільшення рівня вакцинації в усьому світі. Лише тоді, коли всі належним чином будуть щеплені, ми можемо розглядати бустерні дози вакцини", - сказала Свамінатан.

При цьому вона запропонувала розділяти бустерну й третю дози вакцини. За словами ученої, третя доза необхідна певним категоріям людей, наприклад зі слабким імунітетом або літнім, у яких немає сильної імунної відповіді на щеплення.

"Більшість смертей від Covid-19 припадає на нещеплених людей, навіть у країнах із високим рівнем вакцинації. Тому ми повинні зосередитися на вакцинації нещеплених людей. І, звісно, нам потрібно якомога швидше доставити вакцини до країн із низьким рівнем імунізації", - додала Свамінатан.

Як повідомляв УНІАН, раніше у Всесвітній організації охорони здоров'я визнали, що світова ситуація з COVID-19 досі не знаходиться під контролем. За словами експерта ВООЗ по боротьбі з COVID-19 Марії Ван Керхове, пандемія не закінчується, хоча багато хто вже вважає, що людство перемогло COVID-19.

Керхове розповіла, що в деяких містах по всьому світу переповнені лікарні, пацієнти гинуть від коронавірусу. І поки медичні установи заповнюються новими зараженими, люди на вулицях поводяться так, ніби пандемія вже закінчилася. Експерт ВООЗ наголосила на необхідності вакцинації, носіння масок та дотримання дистанції.

Вас також можуть зацікавити новини