
Чорниця дуже насичена поживними речовинами і має безліч переваг для здоров'я, включно з більш ефективним когнітивним функціонуванням.
У дослідженні 2022 року випробовувані з надмірною вагою у віці від 50 до 65 років, у яких були діагностовані когнітивні порушення, з'їдали певну кількість порошку чорниці щодня протягом 12 тижнів, передає Healthdigest.
Зазначається, що до і після 12-тижневого періоду випробовувані проходили тести, призначені для кількісної оцінки різних областей пам'яті. Результати показали нейрокогнітивні поліпшення, що свідчить про те, що споживання чорниці може знизити ризик недоумства.
Згідно як з дослідженням, так і дієтологинею Меггі Мун, відповіддю можуть бути антоціани, антиоксидантні сполуки, що містяться в чорниці.
"Антоціани - це не тільки те, що робить чорницю синьою. Це потужні антиоксиданти, які є основною причиною того, що чорниця пов'язана з поліпшенням короткострокової та довгострокової пам'яті, просторовою обізнаністю та зниженням ризику зниження когнітивних здібностей і хвороби Альцгеймера", - пояснила Мун.
Дієтолог порадила насолоджуватися свіжою або замороженою чорницею, а не приготованою, оскільки приготування може знизити вміст антиоксидантів.
Автори дослідження 2013 року виявили, що приготування їжі та випічка можуть знизити кількість антоціанів у чорниці на 10-21%. Цікаво, що коли дика чорниця була протестована аналогічним чином для дослідження 2009 року, її антиоксидантний вміст залишався стабільним після впливу тепла.
Інші новини про користь ягід
Лікар назвав продукт, який він їсть щодня, і розкрив 5 причин, чому це варто робити. За словами експерта, ця їжа є дуже корисною для здоров'я.
Популярний лікар-терапевт Амір Хан розповів, що він ніколи не проводить свій день без ягід.